Пилософ за оставките във Фонда за деца: Организирана кампания с ограничен репертоар

OFFNews 27 септември 2016 в 18:08 4355 1

Снимка БГНЕС

Директорът на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ обяви, че оставките в Обществения съвет на Фонда са "организирана кампания с ограничен репертоар". 

Четирима от членовете на Съвета подадоха оставки за по-малко от седмица, като две от организациите, чиито представители напуснаха, обявиха, че няма да посочват техни заместници и самите те се оттеглят от Обществения съвет. 

Като причина те посочиха подмяната на решения и медицински експертизи, забавяне на протоколи, както и липса на диалог с директора на Фонда за лечение на деца и с Министерството на здравеопазването. 

Пилософ отрече да е налагал еднолични решения и да е подменял волята на Обществения съвет. Той е категоричен, че нападките на подалите оставки са започнали още при встъпването му в длъжност.  

Шефът на Фонда за лечение на деца все пак призна пред БНТ, че е възможно да е имало грешки в протоколите и забавяне на представянето им. 

Членовете на Обществения съвет твърдят, че след като са гласували по определен начин заявлението за финансиране на лечението на дете, както и колко средства да се отпуснат, след това за подпис им се предлага протокол с различно съдържание. 

Според Владимир Пилософ обаче всичко това са "технически грешки". 

Забележките и корекциите на членовете на Фонда той подминава с обяснението, че администрацията е натоварена и не може да се справи с всичко. 

“Администрацията на Фонда е 8 души заедно с мен. Какво да правим първо? Да отговаряме на членовете на обществения съвет, да движим преписките, за да могат всички деца да заминат там, където трябва и да получат каквото трябва...? Има и по-добри примери - има членове на Обществения съвет, които заради някакъв проблем дойдоха на място, седнахме, огледахме и се оказа, че няма проблем. Окончателните решения в крайна сметка се подписват от директора. Но е възможно някъде да бъде допусната някаква грешка. Това не означава, че някой подменя“, каза Пилософ.

Той признава и за забавянето на протоколите. По думите му те често се представят за подпис на следващото заседание - след около две седмици, докато според правилника това трябва да стане до два работни дни. 

Министерството на здравеопазването до момента не е взело отношение за оставките във Фонда за лечение на деца и за посочените от членовете нарушения. 

В същото време се очаква оставките във Фонда да продължат, което силно ще затрудни работата му. 

Следващата сряда родители на болни деца подготвят протест заради лошата комуникация с администрацията на Фонда и необосновани според тях откази за лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови