Петър Москов: Здравната карта става задължителна

OFFNews 21 ноември 2015 в 17:45 5770 5

Петър Москов: Здравната карта става задължителна

До края на декември в цялата страна ще има ясно разпределение на нуждите, потребностите, излишъците и недостатъците на болничната система, а от следваща година здравната каса окончателно ще прекрати да финансира бизнес планове на мениджъри, ще се отпускат пари само за услуги, свързани със здравето на хората.

Това заяви в Габрово здравният министър Петър Москов и уточни, че здравната карта става задължителна, тъй като всички законови процедури вече са изготвени и съгласувани, съобщава БНТ.

В Габрово здравният министър откри модерен многофункционален център за ранна диагностика на онкологични заболявания. Във връзка с финасовото състояние на болниците той заяви, че ще се следва ясна методика, а финансирането от касата ще става само съгласно закона за изпълнение на бюджета.

Нека да кажем ясно: големите болници от типа на Габровската болница от типа на големите многопрофилни университетски и областни болници всъщност успяха да влязат в разчетените от касата лимити. Касата направи на два пъти актуализация на техните бюджети във връзка с обективни нови дейности, които са възникнали. Отново казвам, касата спря, от следваща година окончателно ще прекрати да финансира бизнес планове на мениджъри, а ще финансира и ще закупува услуги за нашето здраве. Беше огромен труд, но дори се шегуваме с д-р Персенски, че след това, което правихме през последните няколко месеца няма достатъчно голям идиот, който да положи същия тоя труд, за да върне системата обратно там, където беше, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!