Пациенти ще останат без лекарства от петък

OFFNews 30 ноември 2015 в 15:25 2514 3

Снимка БГНЕС

Огромен брой пациенти ще останат без лекарства, заплащани от НЗОК, алармираха експерти от пациентската огранизация "Заедно с теб".

Според тях с обнорадването в петък на новата наредба за цените на лекарствените продукти, приета от МС, ще бъдат засегнати много болни. Новата наредба гласи, че не може да се начислява доплащане от пациента, по-високо от 60 на сто върху стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност на лекарствения продукт, който е с най-ниската стойност за дефинирана дневна доза. Според пациентската организация тази регулация ограничава правото на избор на пациента, както и на лекуващия го лекар.

"Не може с нормативен акт да се прави ограничаване на финансовия избор на пациента дали да се лекува с най-евтиното или по-скъпо лекарство", категорични са те.

"Ние изразяваме несъгласие с това ограничение и считаме, че в интерес на пациентите е да имат право на информиран избор. С бланка, утвърдена от Министъра на здравеопазването, пациентът може да изрази категорично желание дали да получи най-евтиния продукт или да доплати според своя избор и финансови възможности. Така ще се осъществява нужният контрол", съветват от "Заедно с теб". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!