Обмислят да въведат данък за вредни храни

OFFNews 17 февруари 2015 в 11:34 6665 8

Вредните храни да бъдат облагани с нов данък, предлагат от Министерството на здравеопазването.

От министерството предлагат данъкът да бъде в рамките на 10% от цената на продукта, а идеята е така да се намали употребата на нездравословните храни, които водят до затлъстяване.

Ако предложението на Здравното министерство бъде прието, с новия данък ще бъдат облагани производителите на храни, които съдържат над 5% сол. Такива са повечето индустриално преработени и консервирани храни, като колбасите и чипсовете.

„Не съм икономист, но смятам, че трябва да има такъв данък”, каза проф. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика пред Нова телевизия.

Според Байкова консумацията на вредни храни може да се намали ако се увеличат цените им.

„Покачването на данъците и специално въвеждане на акциз на храните, които са с риск за човешкото здраве, е добра идея, но в бизнеса буди съмнение, тъй като покачването на данъците води до покачване на сивия сектор”, каза председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева.

Кукушева е на мнение, че повишаването на акциза в тютюневия сектор и на алкохола не е довело до по-висока събираемост и не е ограничило сивия пазар на тези изделия. Затова според нея подобен данък върху вредните храни няма да постигне търсените резултати.

Според нея проблемът с нездравословното хранене има друго решение - да се диференцира ДДС ставката на полезните храни. Така цената им щяла да падне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови