Новата книга на д-р Тотко Найденов "Небесното избухване"

OFFNews 19 септември 2016 в 14:46 3835 0

"Небесно избухване" е заглавието на новата книга на д-р Тотко Найденов. 

Книгата е с подзаглавие "Здравна и любовна култура за млади и стари" и ще бъде представена на 20 септември, вторник, от 15,30 ч. в аулата на Центъра по заразни и паразитни заболявания (бул. "Я. Сакъзов" 26, до кино "Левски").

"Д-р Найденов е написал истински справочник за здравна, любовна и сексуална култура, като лекар и публицист, на привичния си достъпен език. Дава ни не само познания по любовна и сексуална култура, етика, естетика и морал - истинска енциклопедия по тази тема, но също и своеобразен алманах на българската любовна лирика, че дори и музикален албум (понеже цитира и множество текстове на популярни любовни песни). Затова иначе казано – тази обемиста просветно-публицистична книга звучи като Химн на Любовта", казва за книгата акад. Богдан Петрунов. 

"Научаваме почти всичко за влюбването, разлюбването, убийствата и самоубийствата, породени от любов, изневярата, раздялата, разводите, сексуалните практики и техните отклонения и перверзии, стимулантите, сексуално-предаваните инфекции (венерическите болести), родителството, зачеването, стерилитета. Затова, без съмнение, тази уникална книга е не само увлекателна, но и полезна на нашите сънародници, независимо от възрастта им", допълва той.

Д-р Тотко Найденов е автор на над 40 книги на здравна и медицинска тематика, сред които “Аз, лекарят”; “Здравна азбука”; “Здравето и болестите на българите”; “Книга за българските хирурзи”; “Съдба, наречена хирургия (книга за проф. Ал. Чирков)”; “Майчинството”; “И волята е лекарство”; “Защо и как се самоубива българинът”, “Онкологичните болести в България”; “Джобен гид за любовта и секса”; “Кратка история на медицината”; “Съдебните лекари разказват” и др. 

Ето и част от книгата на д-р Найденов: 

УВОД

Намирам, че тъй важният въпрос за всяко живо същество – за Любовта и Секса, не е разясняван достатъчно сред обществото относно духовната и медицинската му същност.

Книгата, която държите в ръцете си, няма възрастови ограничения за читатели, тя е предназначена за мъже и жени, за млади и стари. Защото и юношата, и старикът се нуждаят от Нея и я търсят.

Още в началото държа да подчертая: това е МОЯТ ПРОЧИТ на Любовта и Секса, на културата в тях – така, както аз ги виждам и разбирам. И ни най-малко не искам никому да налагам собственото си мнение и отношение към тях. Защото тук рецепти не могат да се дават никому!

Та, поне според мене:

Любовта е най-великото човешко чувство, без което няма нито пълноценно физическо и психично здраве, нито Живот!

В твоя малък, личен, принадлежащ само на теб Свят, микрокосмос, съществуват най-съкровени ценности: егото, хлябът, подслонът, децата, създадени и отгледани с толкова труд и лишения. И над всички тях грее Любовта.

“Животът е само един миг между две вечности”, твърди Платон. Ще си позволя да го допълня: затова трябва да бъде изпълнен само с хубави моменти, с трепети, с щастие; а всичко това се съдържа най-вече в Любовта! 

А как хубаво го е казал А. Милн в “Мечо Пух”:

“Прасчо попита Мечо Пух: “Пух, какво е това любов?”. “Това, което означава всичко за теб”, отговори Пух. “А до края ли продължава?” – попита Прасчо. “Не – отговори Пух. – продължава дори по-дълго, защото тя е безкрайна.”. “И значи е по-велика от всичко?” – попита пак замислен Прасчо.”Не, Прасчо, пак не разбра. Ти си по-велик, щом обичаш. Тя те прави такъв.”

“Щом ти си до мен –
значи има смисъл!”, пее се в една българска песен.

Когато попитаха Джоко Росич малко преди да ни напусне: коя е най-хубавата българска дума, той кратичко отговори с незабравимия си глас: “Обич!”.

Докато човек изпитва Любов и прави секс, живее. Спре ли – да си пише завещанието. Тогава вече си е направо умрял, физически или духовно (което е почти същото)! На това мнение са и други хора: “Животът е кратък, Любовта – вечна!” (лорд Теписън); “Махнете Любовта – и нашата земя ще се превърне в гробница!” (Робърт Браунинг); “Любовта е единственото разумно и задоволително обяснение на смисъла на човешкото съществуване.” (Ерих Фром). Кой би ги оборил?

Все пак, всичко в Живота е индивидуално.

Затова, както вече подчертах, в следващите страници не си позволявам да поучавам никого. Просто съм се постарал да внеса някакви разяснения относно любовта и секса с всичките му разновидности и, уви, нерядко – неприятни последствия, от които толкова лесно можем да се предпазим.

Темата за Любовта и Секса е неизчерпаема и непрекъснато трябва да бъде дописвана – от самите нас. Сигурно немалко моменти от тази най-вълнуваща част от човешкото битие съм пропуснал в следващите страници. Защото тази тематика е вечна и неизчерпаема. И така ще бъде, докато свят светува.

Сигурен съм, обаче, че и вие ще се приподпишете под един-едничък простичък съвет, предназначен към всички вас, млади и стари, завещан ни от Спасителя:

ОБИЧАЙТЕ СЕ ЕДИН ДРУГИГО!

Ако не мислите така – не четете тази книга!

Господ-Бог ни е дал Любовта, а едновременно с Нея - и Секса, най-висшата форма на човешкото общуване, който е най-сигурното и мощно средство за укрепване на здравето, удължаване на живота и отдалечаване на старостта и смъртта.

Само че го правете без рискове за себе си и своите партньори!

Както казва Джон Ленън: “Не е важно кого обичаш, къде обичаш, защо обичаш или как обичаш. Важното е, че обичаш!”.

Убеден съм, че здравната, любовна и сексуална култура са неотменна част от интелекта и начина на живот. Нямаш ли ги тях, дори и да си с 2 висши образования и да знаеш 3-4 езика, си невежа и ще преминеш през Живота неподготвен, без особена полза за себе си и обществото. Затова се заех с написването на тази книга, което продължи неочаквано дълго време - година и половина. 

Защото искам моите любими сънародници да имат и прилагат здравна, любовна и сексуална култура в живота си и във взаимоотношенията си с другите: за да ги има по-дълго време на този наш прекрасен, неповторим, един-единствен Бял Свят, на който сме дошли по Божието провидение и Благослов!

Д-р Тотко НАЙДЕНОВ,
специалист по социална медицина,
гл. редактор на в. “Български лекар”,
председател на Клуб “Родопско здраве”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови