Неонатологията в Пловдив с нов апарат от Българската Коледа

OFFNews 30 ноември 2015 в 10:09 2024 0

Неонатологията в Пловдив с нов апарат от Българската Коледа

Неонатолозите в университетската болница „Свети Георги” в Пловдив вече разполагат с модерна техника за изкуствена белодробна вентилация, съобщава БНТ. Новият апарат е доставен благодарение на инициативата на президента Българската Коледа. Апаратът се използва при преждевременно родените бебета, като им помага да дишат по-лесно в първите дни от живота им. 

Апаратът е в болницата вече повече от месец. 

"Качеството на апаратурата има огромно значение за това дали едно дете ще преживее критичния период след раждането", коментира проф. д-р Мая Кръстева, началник Неонатология в УМБАЛ „Св. Георги”.

1 964 800 лв. бяха събрани в рамките на дарителската кампания „Българската Коледа“ 2014/2015 г., посветена на децата с вродени заболявания. Към тази сума се прибавя още 15 372 лева, дарени от доставчици на апаратура, закупена със средства от кампанията. Така "Българската Коледа" през изминалата година е събрала общо 1 980 172 лв.

Средства в кампанията се събират целогодишно. Всяка година Българската Коледа се посвещава на определена група деца, но събраните средства се използват за лечението на всяко едно дете, чийто родители са подали предварително заявление

Дарения може да се пращат по банков път, чрез кредитна или дебитна карта, като изпратите sms на 1117 за всички мобилни оператори, като се обадите на номер 09001117 или чрез ePay.bg. Вижте повече на интернет страницата на иницативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови