Надежда за болните от рак на мозъка. Белгийска ваксина може да се прилага у нас

Владимир Йончев 04 февруари 2012 в 16:26 20812 3

Вече и у нас има надежда за пациентите с рак на мозъка.
Вече и у нас има надежда за пациентите с рак на мозъка.

Надежда, че мозъчният рак може да бъде излекуван, се очертава и в България.

Наши лекари вече имат нужните умения и техника да прилагат високоефективен метод за повлияване на страшното заболявание, който досега беше достъпен само в някои развити страни като Белгия и Германия.

В момента е в ход процедура за административно съгласуване на метода с българските здравни власти, като едновременно с това фондация „Остани“, в лицето на д-р Емануил Найденов от университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София, работи активно и по създаването на референтен клиничен център, където да бъдат лекувани пациентите.

Злокачественият тумор на мозъка – мултиформен глиобластом, поразява около 250 българи годишно. Засяга главно хора на средна възраст, но често и доста по-млади пациенти. Причините за възникване на заболяването са неизвестни. Началните симптоми са главоболие, прогресираща слабост в крайниците, епилептични припадъци. Въпреки агресивните методи на лечение – неврохирургично отстраняване, радио- и химиотерапия, преживяемостта на болните в България рядко надхвърля 8 месеца от момента на поставянето на диагнозата.

Големият проблем е, че по време на хирургичната интервенция е много трудно да бъде изрязан целият тумор, без това да причини тежки увреждания на здравата мозъчна тъкан. Почти винаги остава малко количество злокачествени клетки, от които след това заболяването продължава да се развива.

От близо 10 години вече има методика за справяне с този проблем. Засега тя се прилага основно в Белгия, Германия, САЩ и Япония, но в скоро време е възможно да бъде достъпна и за българските пациенти.

Технологията е създадена от белгийския професор Стефан Ван Гол, завеждащ Лаборатория по експериментална и клинична имунология в Католическия университет в гр. Льовен, Белгия. В случаят може да се говори за ваксина срещу рак, която се изготвя строго индивидуално. Методът, който се означава като „специфична имунотерапия при болни с рецидив на мултиформен глиобластом“ не може да се прилага с профилактична цел, а единствено след осъществяване на хирургична интервенция. Какво представлява той? След изваждането на тумора, от него се взема малка част, служеща за изолиране на характерни за болестта молекули, означавани като антигени. Последните служат за специфично активиране на имунните клетки на тялото - изготвя се ваксина, която е уникална и приложима само за този пациент. Благодарение на тази намеса, болният има шанс да „пребори“ останалите след операцията злокачествени туморни клетки. Освен при мултиформен глиобластом, имунотерапията може да се прилага и при някои други видове рак.

С прилагането на специфичната имунотерапия преживяемостта се повишава многократно, казва д-р Емануил Найденов. Той е човекът, който се е заел да направи възможно лечението на рака на мозъка и у нас. Колкото и странно да звучи на фона на постоянните обвинения към здравната ни система, българската медицина е доста напред в тази област. Екип от наши лекари, работещи в болница „Св. Иван Рилски“ вече е преминал начална подготовка за работа по новия метод.

През декември м.г., благодарение на фондация „Остани“, в болница „Св. Иван Рилски“ беше демонстрирано оборудване, което значително улеснява операциите при злокачествен мозъчен тумор. Технологията беше представена от проф. д-р Валтер Щумер - Мюнстер, Германия, чийто асистент беше д-р Емануил Найденов. Ценната придобивка е специален микроскоп и лекарствено вещество, което оцветява избирателно злокачествената тъкан, като я прави лесно видима под ултравиолетова светлина. Благодарение на това броят на случаите, в които туморът е премахнат изцяло, може да се увеличи значително. (Още за технологията виж тук). Микроскопът е уникален за цяла Източна и Централна Европа, казва д-р Найденов.

През октомври м.г. по време на срещата на водещите специалисти по заболяването в Льовен, Белгия, беше взето решение за стартиране на международен проект за изграждане на референтен клиничен център в рамките на България, в който да се лекуват пациенти не само от нашата страна, но и от цяла Източна Европа. В скоро време се очаква провеждането на медицинска конференция за детайлно представяне на метода пред широката ни общественост. Създателят му проф. Стефан Ван Гол е запознал белгийския посланик у нас с намеренията за въвеждането на технологията в България, а фондация „Остани“ е поканила Негово превъзходителство Марк Михелсен да стане патрон на конференцията.

Засега единственото сигурно е, че благодарение на добрите отношения на фондация „Остани“ с университетската клиника в Льовен още тази година двама българи ще бъдат изпратени за имунотерапия в Белгия. Нуждаещите се обаче са много повече. Техният брой е трудно да бъде точно определен, защото се променя непрекъснато. Живите пациенти с този злокачествен тумор на мозъка в момента са около 200, като специфична имунотерапия е възможно да бъде проведена само при някои от тях.

Ако в България се изгради референтен клиничен център, цената на имунотерапията на един пациент би възлязла на около 2500 лева, казва д-р Найденов. Това е много по-малко от парите, които се отделят за ,,традиционните” методи на химиотерапия. За изграждането на такова клинично звено са нужни средства, които още не са осигурени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!