Надежда за безплатни инсулинови помпи за децата с диабет

OFFNews 04 ноември 2015 в 12:50 5684 0

Родители на деца с диабет тип 1 излязоха на пореден протест с искане държавата да заплаща за инсулинови помпи и консумативи за тях.

Те се събраха пред сградата на Здравната каса, за да повторят искането си, тъй като от протеста им през юни досега не се е променило нищо. Тогава от здравното министерство обещаха най-късно до септември да има решение по въпроса. 

Родителите подчертаха отново, че лечението с инсулинови писалки изисква инжектиране на инсулина по няколко пъти на ден, а понякога се налагат и корекции на количествата, което води до допълнителни убождания.

При използването на инсулинова помпа е достатъчно едно убождане на няколко дни. Освен това инсулиновите помпи поддържат нивото на кръвната захар стабилно.

Те са категорични, че заплащането на инсулинови помпи всъщност ще излиза по-евтино на държавата, отколкото заплащането на клиничните пътеки за усложненията след това. 

България е единствената държава в Европейския съюз, в която уредите за инжектиране на инсулин не се покриват от държавата, каза пред bTV родителите на деца с диабет.

Една инсулинова помпа струва около 8000 лева, а консумативите са на цена около 1000 лева на месец.

От Здравната каса обявиха, че се работи в посока на това инсулиновите помпи да бъдат заплащани.

Вече има предложение определен брой помпи и консумативите за тях да бъдат безплатни, като предложението ще се гласува от Надзора на Касата следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews