НЗОК ще решава на кои болници да плаща по точкова система

OFFNews 22 януари 2016 в 21:56 4425 0

Директорите на Регионалните здравни каси ще решават на базата на точкова система с кои болници да сключват договори от тази година.

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проектонаредба, в която са записани критериите, по които ще се оценяват болниците.

Сред тях са дали болницата осигурява 24-часови дежурства, дали има спешно отделение, дали осигурява комплексно лечение, дали през болницата преминават голям брой пациенти, качеството на лечението, удовлетвореността на пациентите.

Ако има излишък от болнични легла в дадена област именно по тези критерии районните каси ще трябва да решават с кои болници да сключат договори.

Значение ще има и дали болниците са приемали един и същи пациент с еднакво оплакване в рамките на една година. В този случай лечебното заведение ще бъде санкционирано, тъй като това ще означава, че пациентът не е лекуван качествено.

Ако няколко болници получат еднакъв брой точки ще се изисква становище на Изпълнителна агенция „Медицински одит“.

Болниците в пограничните райони, малките или отдалечените населени места, както и болниците за продължително лечение и рехабилитация, ще бъдат оценявани по специален ред, като допълнителни данни ще дават Регионалните здравни инспекции, НСИ и Центърът за обществено здраве.

Според новите критерии по-голям шанс за договор с Касата ще имат големите болници за сметка на малките специализирани лечебни заведения. Това ще важи особено за големите градове, където има голяма концентрация на болници като София, Пловдив, Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!