НЗОК напомня: Не забравяйте здравната си книжка по време на отпуската

Катя Димитрова 04 юли 2016 в 15:58 5246 3

Снимка Архив

В сезона на летните отпуски Националната здравноосигурителна каса напомня на гражданите да не забравят здравните си книжки, когато заминават за почивка.

Чрез нея, ако се наложи, пациентите ще получат медицинска помощ по линия на Касата от всеки общопрактикуващ лекар, тъй като фондът заплаща на джипитата за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи.

Ако се нуждаят от спешна помощ, пациентите могат да получат такава безплатно от съответните кабинети.

За улеснение на гражданите, рецептите, с които са предписани лекарствени продукти за остри и хронични заболявания, лекарствени продукти с протоколи IВ и IС, както и рецептите за медицински изделия и диетични храни, се изпълняват в аптеки, работещи по договор с НЗОК на територията на цялата страна. Изключение правят лекарствата по протокол 1А и лекарствените продукти, съдържащи наркотични и упойващи вещества. Тези рецепти може да се изпълняват само в аптеки, сключили договор с районна здравноосигурителна каса, намираща се на територията, на която е направен избор на личен лекар.

При необходимост от стоматологична помощ пак трябва да се обърнете към зъболекар със здравноосигурителната си книжка.

Ако се наложи да постъпите в болница, може да се обърнете директно към най-близката болница, където ще ви прегледат и ще ви издадат направление за постъпване в лечебното заведение по необходимата клинична пътека. Заплаща се потребителска такса от 5.80 лв. за всеки ден болнично лечение, но за не повече от 10 дни в годината.

Ако почивката е извън страната, непременно трябва да си извадим Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) или временно удостоверение, което да я замества, припомнят още от осигурителната институция. Документът ни осигурява безплатен достъп до спешна медицинска помощ в държавите от Европейския съюз, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

04.07 2016 в 16:31

За какво да влачим и тъпата бумага, като никой нищо никога не вписва в нея, освен ако не трябва да я представяш при кандидатстване за конкретна работа с храни и пр. след направени съответни изследвания ...
Нали имат централизиран регистър, нали наляха маса мангизи в софтуери ... всеки може да провери здравноосигурителния си статус срещу едно ЕГН онлайн.
Поредна тъпня.

21668

1

Руслан

04.07 2016 в 16:15

До сега имаше място само за зеления паспорт в плувките, се вече трябва да има и място за здравната книжка.
ЦИРК!