Москов сключва втори бартер за ваксини с Турция

OFFNews 01 февруари 2016 в 16:25 7824 6

Петър Москов

Министерският съвет позволи на здравния министър Петър Москов да сключи споразумение за нов бартер на ваксини с Турция. 

Според проекта на споразумение между България и Турция, одобрен с решение на Министерския съвет от 14 декември 2015 г. България ще получи от Турция още 40 000 дози 5-валентна ваксина „Пентаксим“ и ще дари в замяна 1 млн. дози ваксини БЦЖ (50 000 ампули по 20 дози).

В решението се посочва, че Петър Москов е упълномощен да подпише новото споразумение от името на правителството, а документът влиза в сила от подписването му.

На 20 януари Върховната административна прокуратура (ВАП) издаде указание на министъра на здравеопазването и на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата "за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба".

По-късно заместник-главният прокурор и ръководител на Върховна административна прокуратура Ася Петрова обяви, че и двете ваксини, дарени от Турция - "Еувакс" и "Пентаксим", нямат разрешение за употреба в страната, като подчерта, че не става дума за опасни за здравето ваксини. 

Прокуратурата установи също, че дозите от ваксината "Еувакс" са в склад на Министерство на здравеопазването и не са пускани в употреба. 

5-валентната ваксина "Пентаксим", предназначена за имунизация на бебета, пък вече е предадена в районните здравни каси и почти напълно е използвана, посочи Петър Москов. 

Той многократно обясни, че ваксината е безопасна и с нищо не се различава от ваксините, които са произведени във Франция, тъй като производителят е един и същ, а в Турция само препаратът само се пълни в съответните разфасовки. Причината да се стигне до споразумението за дарение е, че представителите на френската фирма производител на ваксината не са се явили на обявения от министерството търг за осигуряване на ваксини за имунизационния календар. 

На последния търг обаче са се явили представители на фирмата и ще бъдат осигурени необходимите количества от ваксината, каза министърът. 

Скандалът с ваксините е политическа атака на БСП и ДПС, която цели да се подплати вотът на недоверие. Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, да ме проверяват, да ми пращат служби, да ми искат оставката, но това не може да засяга спокойствието, майчинският инстинкт на хората за децата им, категоричен беше Москов. 

Той обясни, че решението на прокуратурата е свързано с това ваксините да не се продават в аптеките, а не да не се поставят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови