Москов: Фондът продължи да работи въпреки откритата атака срещу него

OFFNews 13 октомври 2016 в 19:05 4086 1

Снимка БГНЕС

Има много натрупано напрежение около Фонда за лечение на деца, но той продължи да работи при тези тежки условия въпреки откритата атака срещу него. Това заяви здравният министър Петър Москов по време на изслушване за проблемите във Фонда по време на парламентарната здравна комисия.

Изслушването беше инициирано, след като четирима от членовете на Обществения съвет на Фонда подадоха оставки и съобщиха за подменени протоколи и неглижиране на решенията на Съвета, а родители на болни деца протестираха пред здравното министерство с искане за оставка на шефа на Фонда проф. Владимир Пилософ. 

Москов за първи път призна, че е имало разминавания между решения на Обществения съвет и окончателни протоколи на Фонда, но това били разлики само на пръв поглед и не е имало нарушения при лечението на децата. 

"Едно от нещата е свързано с това, че в Обществения съвет е одобрено определено решение, а в окончателния протокол пише, че се отлага. И това на пръв поглед наистина е погазване на решението на Обществения съвет, който взема решение. Всъщност отлага се плащането. Това дете кандидатства във Фонда, за да финансира той медицинско изделие. Става дума за клапа за хидроцефалия. То е одобрено за лечение, но в протокола на фонда е записано, че решението за това колко трябва да бъде сумата, която Фондът да гласува за плащане, се отлага до представяне на тези документи от болницата - каква е клиничната пътека, колко плаща Касата и каква е цената по ЗОП", каза Москов.

Бившите членове на Обществения съвет съобщиха за грешни протоколи за лечението на 52 деца - решенията в протоколите и тези от заседанията на Обществения съвет са били различни, затова те са отказали да ги подпишат. Според Москов обаче ставало дума именно за такива несъответствия. 

По думите му преди смяната при стария шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров парите не са харчени по най-оптималния начини е имало двойно финансиране за едно и също нещо.

Той увери, че с новия правилник работата на Фонда за лечение на деца ще се ускори, като освен това са осигурени прозрачност и проследимост на всяко действие на Фонда. Москов все пак подчерта, че при новото ръководство срокът за разглеждане на документи е намалял с една трета до един месец, въпреки че се появиха съобщения за редица случаи, в които за решение се чака много повече от това. 

В края на септември родители на болно дете разказаха, че са чакали 5 месеца за отговор от Фонда - от 3 май до 12 септември, след което са получили отказ. 

Москов обясни още, че е въведено правило всяко лечебно заведение да предоставя на Фонда информация за стойността на даден консуматив, както и оперативни протоколи, клинична пътека и други, за да се избегне съществувалата досега практика за дублирано финансиране. Освен това с новия правилник декларациите, които родителите подават, са намалени от 11 на една, а част от документацията ще се набавя не от родителите, а по служебен път от Фонда. 

Промяна има и при външните експерти. За външни експерти ще се назначават само национални консултанти, специалисти от научните дружества и специалисти, посочени от ректори на висши учебни заведения. 

От ноември ще функционира и новият сайт на Фонда с изцяло обновен регистър. Родителите на децата ще могат да следят всяка стъпка от процедурите с входящия номер от заявлението, като информацията ще се обновява ежедневно. 

Москов увери, че за петте месеца работа на новото ръководство броят на децата с разгледани заявления е по-голям от този за същия период на миналата година, без да даде обаче конкретни цифри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови