МЗ се похвали с повече спешни медици и линейки на смяна за 1 г. управление

OFFNews 12 ноември 2015 в 15:11 1825 0

С повече служители в Спешна помощ и повече спешни екипи на смяна в София се похвали Министерството на здравеопазването за 1 година от поемането на властта от новото ръководство в лицето на министър Петър Москов. 

В отчета на министерството за работата му от ноември 2014 г. со ноември 2015 г. се казва, че за пръв път се отбелязва положителна тенденция за преодоляване на кадровия дефицит с Спешната помощ. За изминалата една година постъпилите служители в Спешна помощ са с 55 повече от напусналите, като увеличението е с 45%, обясняват от МЗ.

От ведомството отчитат и увеличение на спешните екипи на смяна в София от 14 през 2014 г. до 20-22 в края на периода.

В отчета се посочва още, че е през 2016 г. е планирано увеличение на заплатите на спешните медици с 20%, като увеличаването на заплащането ще продължи поетапно, докато достигне 100% от заплатите им през 2014 г.

От министерството напомнят, че предстои да се закупят 400 линейки, както и да се направи ремонт в спешните центрове.

Като постигнато в болничната помощ ведомството посочва сливането на болници, включително болниците от карето на Александровска, с цел оптимизиране на управлението на ресурсите.

Като свой успех здравното министерство определя още централизираното договаряне на отстъпки от цените на лекарствата, включително такива в позитивния лекарствен списък, като е постигнато намаляване на цените на 936 медикамента.

През първите шест месеца на годината са спестени 6 233 956 лв. от ценово рефериране на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, посочват от МЗ.

Сред постиженията си Министерството на здравеопазването посочва още разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен, както и подобряване на събирането на здравни вноски с промени в Закона за здравното осигуряване, според които от 2016 г. възстановяването на здравните права ще става с плащане на вноски за 5 г. назад. Според министерството промените ще увеличат с 20 млн. лева събраните здравни вноски.

Като свой успех ръководството на министерството посочва предлагането за обществено обсъждане на данък „вредни храни“, както и стъпките в посока на съставянето на национална здравна карта.

В отчета се споменава още, че предстои разработването на аптечна здравна карта, както и осъществяване на проект за финансиране на обучението на 650 специализанти.

МЗ обръща внимание и на това, че са направени стъпки за увеличаване на качеството на здравеопазването с включване на пациентите в оценката на извършените медицински услуги. 

По отношение на предстоящото през 2016 г., от министерството обясняват, че е планирано увеличение на бюджета на НЗОК със 129 млн. лева за следващата година, като ще се работи и по остойностяването на клиничните пътеки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови