МЗ обвини болниците за опашките за регистрация с пръстов отпечатък

OFFNews 20 септември 2016 в 15:58 4391 1

Снимка БГНЕС

Ваньо Шарков

Лоша организация в болниците е причината да се образуват опашки от пациенти, чакащи да се регистрират чрез системата за пръстова идентификация.

Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред Нова телевизия по повод сигналите за чакащи с часове пациенти в редица болници. 

Системата за пръстова идентификация беше въведена тестово преди около месец, а след 1 октомври тя ще бъде задължителна за влизане в болница. 

Тя вече е въведена в повечето болници, като идеята е в рамките на тестовия период да се изчистят проблемите и грешките, които възникват при прилагането на системата.

Вече се появиха и сигнали опашки в болниците, като вчера такива имаше в Университетската болница "Св. Анна" и в Софийския диспансер. Част от проблемите са свързани с остарелите компютри и софтуер в болниците, заради които системата се бави и понякога блокира, обясняват от лечебните заведения. 

Според зам.-министъра на здравеопазването обаче причината за образуването на опашки е лоша организация в самите болници. 

Устройствата за снемане на пръстов отпечатък могат да бъдат поставени в отделенията и регистрацията да става след приемането на пациента в болницата, което ще сложи край на дългото чакане, обясни Шарков. 

По думите му тъй като в момента системата е в тестов период не е необходимо всички пациенти да бъдат регистрирани по този начин, ако има по някаква причина забавяне. 

Все пак Шарков подчерта, че в редица болници 100% от пациентите са регистрирани чрез новата система, и повтори, че проблемът е в недобрата организация в болниците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови