Лекарите готови на протест, ако ги изключат от договарянето на пари за здраве

Вероника Шербанова 11 ноември 2015 в 16:12 2476 0

Лекарите са готови да протестират, ако влязат в сила промените в Закона за бюджета на НЗОК, с които Здравната каса ще може сама да определя парите за болничната помощ, а лекарите ще бъдат изключени от този процес.

Това обяви председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев.

С промените, включени в закона, се ликвидира договорното начало и ако те бъдат приети, БЛС няма да подпише рамковия договор за следващата година, категорични са лекарите.

От БЛС вече са взели мерки като са изпратили писма до Министерството на здравеопазването, предстоят и разговори, включително и с всички парламентарни групи, но ако не се стигне до промяна, лекарите са готови и на протестни действия.

Лекарите имат и редица предложения за преразпределяне на парите в бюджета на Здравната каса за 2016 г. Те предлагат да се заложат с 18 млн. лева повече за първичната извънболнична помощ и с 14 млн. лева повече за специализираната извънболнична помощ.

Освен това лекарите настояват за намаляване на резерва на Касата, за да има повече пари за лечение.
В момента резервът е 316 млн. лева – 10% от бюджета. Ако той остане 2%, ще се освободят 200 млн. лева допълнителни средства, които могат да се използват за болничната помощ, обясниха от БЛС.

От БЛС ще изпратят утре становище в здравното министерство, за да бъде взето предвид при обсъждането на бюджета на Касата.

От Лекарския съюз настояват още за промяна в Кодекса за социалното осигуряване, които засягат ТЕЛК-овете.

Настоящите текстове дават възможност на НОИ да налага персонални санкции на лекарите в ТЕЛК за актове на отменени медицински експертизи.

Това стана причина и лекарите в ТЕЛК-Пловдив да подадат оставки преди няколко дни. От БЛС са категориччни, че лекарите в още няколко града са готови да подадат оставки, ако не бъдат направени промени в закона.

Лекарите не трябва да бъдат санкционирани, тъй като няма точни критерии за поставяне на процент инвалидност, затова е субективно, коментираха от БЛС.

Настоящата ситуация не е добра нито за лекарите в ТЕЛК-овете, нито за пациентите. Лекарите ще се притесняват да не сгрешат и ще поставят по-ниски проценти инвалидност от необходимото. Пациентите пък се налага да чакат, за да обжалват пред НЕЛК. Има опасност да настъпи хаос и да се влоши качеството на медицинската експертиза, категорични са от Лекарския съюз.

От БЛС се оплакаха и че не са включени в работната група, която се занимава в момента с цялостна промяна на начина, по който ще се издават решенията за инвалидност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews