Лекари оставиха 3 години мъж без диагноза, депутат иска зелена светлина за лечение в чужбина

OFFNews 10 октомври 2016 в 13:02 4208 0

Снимка Фейсбук

Стоян

"Прекарах 2 години и половина в адски мъки на легло, без лекарите да могат да ми поставят точна диагноза. 10 пъти лежах в болница, направиха ми 4 жестоки операции, с които ме увредиха още повече, 2 лумбални пункции, 8 скенера, 9 резонанса, стотици абокати, изпих една аптека с лекарства“. Това написа Стоян, който се бори с тежка диагноза и от близо 3 години лекарите в България не могат да разберат каква е.

Стоян разказва във Фейсбук, че умишлено е бил лишен от възможността да бъде лекуван в чужбина. Последиците от операциите в България били още по-тежки за него – "вследствие на усложнения се наложи да ми отстранят едната от главните вени на мозъка, лицето и шията, парализирани и възпалени, сраснали един към друг мускули и нерви, от което не мога да мръдна, едвам се храня, едвам говоря, не мога дори спокойно да си седя и да гледам през прозореца, защото не мога да закрепя картината, която виждам".

Макар да е поискал подкрепа от държавата за диагностициране и лечение в чужбина, Стоян и досега не е получил такова и разчита изцяло на дарителската кампания и помощите от състрадателни хора, които му помагат.
Именно заради неговия случай депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов отправя питане до министъра на здравеопазването Петър Москов.

„Както е добре известно, поставянето на правилна диагноза е определяща за правилното и успешното лечение. За съжаление обаче, нерядко има случаи, при които българската здравна система не се справя адекватно с правилното диагностициране на пациенти със сложни и редки заболявания и това води и до тежки последици. В подобни ситуации - когато имаме противоречиви и неубедителни диагнози от няколко български лекари, е логично да се потърси алтернативно диагностициране в здравно заведение от ЕС“, пише Славов в писмото си до министъра.
Поради липсата на адекватна диагноза и лечение за този продължителен период, вените в мозъка на младия мъж и в очите му са силно деформирани от налягането, пред спукване, мозъкът му е целия в микроинсулти, а черепно-мозъчните нерви травмирани и увредени“, обяснява депутатът.

В тази връзка Петър Славов пита министър Москов: "Какви са възможностите при комплицирани заболявания с противоречиво диагностициране в България, да се предоставя държавна помощ на здравноосигурени лица за преглед и диагноза в други страни от ЕС и възможно ли е това спешно да се направи и при случая на Стоян Цацев, който близо 3 г. е погрешно диагностициран в България и това е влошило състоянието му?“

Самият Стоян пише още, че досега е чакал държавата да се произнесе, „но тя както обикновено мълчи и съм принуден (а изключително ме е срам) да помоля за помощ. Стоян писал до много клиники в чужбина и от тях много реагирали веднага и искали да му помогнат. Стоян се спрял на "Тюбинген" в Германия.

"От Тюбинген искат първо да ме видят, изследват и решат какво може да се направи, както и да облекчат болката ми, за което са необходими 5200 евро за болницата и 400 евро за билетите, засега дата за приемане е 20.10.16 г.", обяснява Стоян.

Към мента диагнозата му е: Регионален цервикален и тригемино-цервикален тежък болков и вегитативен пароксизмален синдром при тежка хронична церебрална венозна инсуфициенция с легиране на лява вътрешна югуларна вена и силно редуциран поток в дясна вътрешна югуларна вена. Увреда на долния клон на лицевия нерв в ляво.


Това е и неговата дарителска сметка:

Стоян Веселинов Цацев
Валута: евро
IBAN: BG63STSA93000023898010
BIC: STSABGSF

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови