Край на смъртоносните инжекции

Pfizer отказва да продава лекарства за изпълнение на смъртно наказание

OFFNews 14 май 2016 в 10:30 13678 3

Снимка http://guardianlv.com/

Най-голямата американска фармацевтична компания Pfizer е предприела стъпки към спиране използването на лекарствата ù за смъртоносни инжекции, предаде Би Би Си, като цитира "New York Times".

"Противопоставяме се силно на използването на който и да е наш продукт за смъртоносни инжекции при изпълнение на смъртно наказание", съобщиха от компанията. От Pfizer подчертават, че продуктите им са предназначени за спасяването на живота на пациентите.

Това решение премахва и последния пазарен източник на лекарства, използвани за екзекуции в САЩ, където смъртоносната инжекция от дълго време е най-често използваният метод за умъртвяване на хора, осъдени на смърт.

Традиционно се използва комбинация от лекарства, която приспива затворника и затруднява дишането му, което води до спиране на сърдечната дейност.

В ЕС има забрана за износ на такива лекарства от 2011 година. Нейната цел беше да накара американските производители да последват този пример, оставяйки ги да се опитват сами да "забъркват" смъртоносен коктейл. Инжектирането на подобен "коктейл" на затворника от Оклахома Клейтън Локет доведе до това, че той почина след цели 43 минути.

Решението на Pfizer следва примера на повече от 20 американски и световни производители на лекарства, според съобщение на "New York Times".

В изявлението на компанията се казва, че седем от лекарствата им ще бъдат продавани само при условие, че няма да бъдат препродавани на изправителни институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12584

4

сдг

14.05 2016 в 17:03

Ами минават на другото хуманно убиване,Електрически стол и бесилки.
Само мераклии за смъртни наказания да има,въжетата няма да свършат!

77927

1

El Commandante

14.05 2016 в 11:20

Инжекции, лекарства, припсивателни....несериозна работа е тва.
Мисля че требва да се следва примера на братска Саудитска Арабия в това отношение, все пак страната-председател на Комитета по Човешки права при ООН няма как да не е права, не ли?

 
X

Да помогнем на украинските деца!