Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

КЗД: Москов е дискриминирал болните от гноен хидраденит

OFFNews 26 юни 2016 в 15:23 7231 6

Петър Москов

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) установи, че здравните власти осъществяват тормоз по признак увреждане на болните от гноен хидраденит, защото държавата отказва да заплаща за лечение и превръзки за 100-те пациенти, диагностицирани с тежкото заболяване. 

КЗД излезе с решение, в което посочва, че министърът на здравеопазването чрез липса на клинична пътека и въведено ограничение в Наредба 38 е осъществил непряка дискриминация спрямо болните от рядката болест гноен хидраденит.

Комисията установи, че е извършен „тормоз по признак увреждане“ заради бездействието на здравните власти за решаването на тежките проблеми, свързани с лечението на тази група български граждани.

Заболяването е изключително тежко поради хроничния си характер, протича с възпаления в областта на подмишниците и слабините, което води до непрестанни болки.

Обичайни за здравите хора дейности като ходене, сядане, лягане са мъчение за пациентите.

Гнойният хидраденит засяга основно млади хора. У нас са диагностицирани около 100 души. Трайно лечение няма, но има начини заболяването да се контролира и пациентите да живеят нормален живот. При неадекватно поддържащо лечение гнойният хидраденит прогресира и води до пълна, стопроцентова инвалидизация на човека. Парадоксално е, че за тежката форма на заболяването се предвижда 100% нетрудоспособност, но държавата не покрива лечението му.

Решението на КЗД идва точно една година след изявлението на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, с което той публично оповести, че ръководената от него институция от началото на 2016 г. ще заплаща стойността на лекарствените продукти и медицинските изделия за домашно лечение на болните с тази диагноза, но това и до момента не е факт.

За пациентите с тази диагноза няма предвидена клинична пътека и по тази причина болните се лекуват по пътеката за спешни хирургични интервенции, въпреки че ходът на болестта е хроничен и изисква многократни хоспитализации, както и системно лечение и проследяване от специалист.

Не е предвиден и ред за диспансеризация на пациентите, а това е едно от условията гнойният хидраденит да бъде включен в Наредба 38 на МЗ, с която се определят заболяванията, за които НЗОК покрива стойността на медикаменти, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

6

Стринка Минка

26.06 2016 в 20:13

Москов трябва да е инкриминиран.

13546

5

BARAСK OBANANA

26.06 2016 в 19:33

Този Москов трябваше отдавна да е на топло. Само издънки.

21668

1

Руслан

26.06 2016 в 17:34

Москов да се прекръсти на Фюреров.
 
X

Да помогнем на украинските деца!