Изследване: Витамин D подобрява работата на болни сърца

OFFNews 07 април 2016 в 10:39 2600 0

Приемането на витамин D може да помогне на хората с болни сърца, показва изследване.

Тестове с 163 сърдечно болни пациенти на средна възраст 70 години показали, че приемането на витамина подобрява способността на сърцата им да изпомпват кръв.

На пациентите са давани таблетки от 100 микрограма витамин D или плацебо таблетки от захар всеки ден в продължение на година.

През това време медиците проследявали влиянието на това върху възможността на сърцата на пациентите да изпомпват кръв.
Най-важното изследване било за количеството кръв, което сърцето изпомпва при всяко биене.

При здрав човек то е между 60% и 70%, но при сърдечно болни пациенти това количество е едва около 25%.

При пациентите, приемали витамин D обаче това количество се увеличило до 34%. Освен това сърцата на пациентите са станали по-малки, което показва, че са станали по-мощни и ефективни.

Средната възраст на пациентите, участвали в изследването, е 70 години. Подобно на много хора на тази възраст, тези пациенти имали ниски нива на витамин D в организма, дори през лятото.

Хората на тази възраст не прекарват по-малко време на открито, но способността на кожата да произвежда витамин D намалява с годините ние не знаем защо това е така, обясни кардиологът Клаус Вите, цитиран от Би Би Си.

Откритието е от огромно значение, защото за първи път се постигат такива резултати, при това с препарат, който е евтин и няма странични ефекти.

Все пак според лекарите все още не трябва да се прибягва до масово предписване на високи дози от витамин D на сърдечно болни пациенти, защото има нужда от по-мащабно изследване.

Освен това не е установено колко точно витамин D трябва да се приема, за да се подобри работата на сърцето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови