Хирурзи спасиха дете със Синдрома на Рапунцел във Варна

OFFNews 17 август 2016 в 11:46 15655 1

МБАЛ „Света Анна" във Варна.

Трикилограмова топка от коса са извадилиа от стомаха на 12-годишно дете специалистите от отделението по детска хирургия във варненската МБАЛ „Света Анна", съобщи "Дарик".

"Това е изключително рядък случай, а за мен е първи такъв", призна шефът на отделението д-р Румен Христов, който практикува от почти 30 години детска хирургия.

Момиченцето постъпило в отделението по детска хирургия на МБАЛ „Света Анна" след лечение в друга болница и неуточнена диагноза. Варненските детски хирурзи установявили перфорация на стомаха, перитонит и трихобезоар (конкремент, образувал се в гастро-интестиналния тракт от множество погълнати, несмилаеми чужди тела - косми, растения или неразтворени лекарства, примесени с хранителни частици и слуз).

При интервенцията д-р Румен Христов (на снимката горе), д-р Петър Стамов и д-р Галин Христов извадили от стомаха на детето безоар с размер 26 на 27 см. Внушителното чуждо тяло в стомаха на момиченцето се оказва формирано от собствената му коса.

Година по-рано родителите започнали да водят дъщеря си по лекари, за да лекуват косопад. Чак след операцията във варненската болница „Света Анна" обаче се оказало, че детето просто само е поглъщало косите си.

Не е ясно за колко време се е формирала топката от коси в стомаха на момиченцето.

Заболяването е известно и като Синдромът на Рапунцел - чревно състояние, което е резултат от хранене на хората с коса, разстройство, известно като трихофагия. Хората в това състояние поглъщат толкова много, че в течение на години, косата се натрупва, което води до гигантска топка косми в стомаха или тънките черва, наречена трихобезоар. Има случаи, в които тази маса може да обгърне органи и да причини перфорации. Хората не могат да храносмилат човешка коса. Поради това лечението може да бъде само хирургично.

Синдромът на Рапунцел е много рядък. Известни са по-малко от 30 такива случая.

След успешната интервенция във варненската детска хирургия момиченцето е изписано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови