Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Грипна ваканция за учениците в Пловдив, 5 области са пред епидемия

OFFNews 08 февруари 2016 в 11:32 5909 0

Грипна ваканция за учениците в Пловдив, 5 области са пред епидемия

Снимка БГНЕС, архив

От утре учениците в Пловдив излизат в грипна ваканция. Тази сутрин Регионалната здравна инспекция препоръча на Инспектората по образование да спре учебните занятия, заради рязко увеличилия се брой болни, съобщава БНР.

Над 30 са пациентите, които вече са приети в тежко състояние в инфекциозната клиника на университетската болница "Свети Георги", като повечето от тях са деца. В двата почивни дни много пациенти, също предимно деца, са посетили и центровете за оказване на спешна медицинска помощ, каза директорът на дирекция "Надзор над зарадните болести" към РЗИ Моника Троянчева. 

В Стара Загора вече обявиха грипна епидемия. От районната здравна инспекция обясниха, че през изминалата седмица има рязко увеличение на броя на заболелите. От днес спират плановите операции.

Остава тенденцията засегнатите да са предимно във възрастовите групи 0-4 и 15-29, като има и увеличение при пациентите над 65-годишна възраст. Изолирани са грипните щамове „Калифорния” и „Виктория”, съобщава bTV.

Освен в Стара Загора, много болни има и в областите Пазарджик, Габрово, Видин, Сливен и Ямбол. Там ще се следи посещаемостта в училищата, за да се вземе решение дали да бъде обявена грипна ваканция.

Грипът протича много бързо и се стига до усложнения, като например мозъчен оток. Симптомите му са дразнене от светлина и шум. При подобно състояние се налага хоспитализация. В болница попадат и тези с тежка интоксикация, упорита кашлица и главоболие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews