ГЕРБ с критики и към преработените текстове за пакетите на Москов

OFFNews 08 септември 2016 в 20:39 3845 1

Снимка БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ разкритикуваха и част от новите, преработени, текстове за разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакети. 

Преработените текстове от Закона за здравното осигуряване бяха гласувани в здравната комисия в парламента на първо четене, след като бяха отменени от Конституционния съд през март с мотива, че има много неясноти. 

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ поиска работна група с представители от Министерството на здравеопазването и комисията да прецизира текстовете между първото и второто четене, тъй като според нея в този си вид текстовете ще утежнят работата на лекарите и няма да са от полза за пациентите.

Дариткова изрази притеснението си от това, че в новия вариант не са отразени в достатъчна степен препоръките на Конституционния съд, и предположи, че в този си вид текстовете отново може да бъдат върнати. 

Здравният министър Петър Москов обяви, че е готов заедно с депутатите да прецизират още текстовете. 

Разделянето на медицинските услуги на основен и допълнителен пакет е една от основните точки в здравната реформа на Москов. 

Министърът отново заяви днес, че самото разделяне на пакетите не е противоконституционно. Той припомни, че в основния пакет ще попаднат тежки или рискови състояния, които се нуждаят от по-бързо лечение, а в допълнителния пакет - хронични състояния, чието лечение може да бъде отложено във времето без опасност за живота или трайно увреждане на пациента.

С обсъдения днес законопроект се предлага и промяна, свързана с това медицинските лица в училищата, детските градини и домовете за деца да бъдат наблюдавани децата с хронични заболявания. Така медицинските сестри в училищата и детските градини вече ще имат правото да поставят инсулин на децата с диабет, например.

По повод информация за чакащи за химиотерапия пациенти Москов обяви, че е направил проверка в районните каси и няма нито един чакащ пациент. 

Това, че те са записани в някакви листа за чакащи за мен е странно, но това не означава, че те са изключени от лечение, посочи той. 

Министърът подчерта, че министерството се е разплатило за всичките си ангажименти като ваксини, програми за туберкулоза, СПИН и др.

По повод работата на Фонда за лечение на деца Москов допълни, че той вече работи по ускорения график, който беше въведен с новия правилник за работата на Фонда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови