Фармацевтични фирми спонсорирали 1/3 от лекарите ни с 21 млн. лв. през 2015 г.

OFFNews 28 юни 2016 в 20:51 12326 1

Около една трета от българските лекари са били спонсорирани от фармацевтични компании за участие в научни конференции и симпозиуми с 21 млн. лева в рамките на миналата година.

Лекари са спонсорирани директно с 14 млн. лева, а 7 млн. лева са отишли в различни здравни организации. Други 150 млн. лева пък са отишли при лекари от клинични изпитвания.  

Това сочат предварителни данни от предстоящото първо оповестяване на спонсорствата на фармацевтичните фирми към медицинското съсловие. 

Предстои 22 международни компании ще оповестят за първи път отношенията си с медиците у нас и в Европа. По информация на фармацевтичната индустрия 60% от спонсорираните лекари са дали съгласието си имената им да бъдат огласени.

За момента все още няма точна статистика, тъй като един лекар може да е спонсориран от няколко компании. 

Участието в научни конференции дава на лекарите определен брой точки, като Българският лекарски съюз изисква от лекарите за 3 години да съберат поне 100 точки. Ако лекарят обаче няма възможност да плаща сам за посещение на конференции и симпозиуми, може да подаде молба за спонсорство към фармацевтична компания.

Официалните форми на спонсорство, които подлежат на оповестяване, са поемане на разходите за регистрационни такси, път и престой на международни медицински конгреси, хонорари за изнасянето на лекции, за консултации, както и участието в клинични изпитвания.

Според Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България смисълът на посещаването на такива събития е в тяхната висока медицинска и образователна стойност, като те най-често се случват в Европа и САЩ, а екзотичните дестинации са в миналото. 

По думите му идеята за оповестяване на спонсорствата е добра и ще осигури прозрачност, като в същото време ще се обясни, че взаимодействието между лекарите и фармацевтичните фирми е в полза на пациентите, тъй като правилното прилагане на лекарствата се нуждае от обяснение.

Според действащите морално-етични кодекси спонсорството на фармацевтичните компании е безвъзмездно и не е обвързано с изписването на конкретно лекарство от страна на лекарите, но лекари и фармацевти свидетелстват за чести неетични практики.

Фармацевтичните компании ще публикуват списъците със спонсорираните от тях лекари и организации след 30 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

29.06 2016 в 00:41

При отсъствие на хронични или сериозни заболявания в наши дни май е на добре да си на "ти" с правилния стажант в близката аптека си мисля аз ... всичко друго е трошач на грешни кинти и от двете гореспоменати страни.