Естествено цезарово сечение - нов метод за оперативно раждане в "Шейново"

OFFNews 22 март 2017 в 15:11 16758 4

Д-р Румен Велев, акушер-гинеколог

Новаторска техника при оперативното родоразрешение представя днес в болница „Шейново“ д-р Румен Велев. Методът е известен като „Естествено цезарово сечение“.

При него максимално се пресъздава процесът на естественото раждане, в който майката и бебето участват активно.
Този метод, макар и нов, с бързи темпове става все по-популярен в клиники в Обединеното кралство и САЩ.

По време на естественото секцио бебето се ражда по-бавно (около 4 минути), като този процес при желание може да бъде наблюдаван от майката. Характерно е и отложеното клампиране (прерязване на пъпната връв), за да може бебето да получи ценни стволови клетки.

Оставянето на бебето „да излезе само” не само имитира натиска при вагинално раждане, като така удължава периода на адаптация, но и помага белият му дроб да се освободи от амниотичната течност по естествен път.
Веднага след като се роди, бебето се дава на майката и по този начин се стимулира контакта “кожа в кожа”, който доказано има отношение към последващата връзка между тях.

Иновативен е и подходът по отношение на разреза – неговия размер се изчислява според теглото на бебето. Целта е белегът след това да бъде минимален.

Важно е да се знае, че техниката се прилага само при планови цезарови сечения, при жени раждащи за първи път.

Макар, че естественото раждане е най-добрият начин на родоразрешаване и за майката и за детето, съществуват редица усложнения, заради които се налага раждане с операция.

Естественото цезарово сечение е метод, който минимализира всички негативни последствия на секциото и предоставя най-близко до нормалното раждане изживяване за жената.

Статията е от сайта "Мама Нинджа" на Мария Пеева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови