Едва 2,6 на 100 се ваксинирали за грип през 2014 г.

ОFFNews 08 октомври 2015 в 14:40 3630 5

Едва 2,6 на 100 души в България са се ваксинирали за грип през 2014 г. Това съобщи пред журналисти националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Данните са на базата на продадените противогрипни ваксини пре миналата година – 180 000 броя, макар че няма доказателства колко от закупените ваксини са поставени реално, както и дали хората, които са си поставили ваксини, са от рисковите групи – малки деца, възрастни хора, хора с хронични заболявания, подчерта проф. Кожухарова.

Броят на поставените ваксини за грип всяка година остава критично малък, въпреки препоръките на Световната здравна организация и Съвета на Европа.

Препоръката на СЗО е до 2010 г. да бъдат обхваната 75% от хората от рискови групи, а Съветът на Европа настоява за толкова обхванати до сезон 2014/2015 г., но ние сме много далече от тези цифри, коментира националният консултант по епидемиология.

Няма точна статистика у нас за броя на починалите вследствие на грип. Имаме информация за това, че всяка година около 3000 души умират след пневмония, при това този брой е на хората, починали в болница. Тези случаи обаче са много близо до грипните епидемии, което косвено говори, че грипният вирус вероятно е първоизточникът, а пневмонията е усложнение вследствие от грипа, каза още проф. Кожухарова.

Най-подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина е октомври – ноември, тъй като на човек му трябват 30 дни, за да изгради имунитет. В краен случай ваксината може да бъде поставена и през декември, но често в такъв случай докато се изгради имунитет, грипната епидемия може да е отминала, допълни националният консултант по обща медицина и председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров.

Противогрипните ваксини могат да се поставят на деца над 6-месечна възраст, а когато има бебе в семейството, е добре ваксини да си поставят всички възрастни, за да бъде предпазено и то, обясниха специалистите. Поставянето на противогрипна ваксина е препоръчително и за бременните жени, като това не представлява риск за плода.

Доц. Киров подчерта, че особено важно е противогрипни ваксини да си поставят личните лекари, които се срещат с голям брой пациенти всеки ден.

По този повод продължава информационната кампания за превенция на грипа сред медицинските специалисти в България.

Ваксината наистина не предпазва от грип на 100%, но защо да не си осигурим защита на 90% или защита на 60%. Освен това след поставяне на ваксина грипът преминава много по-леко и рискът от възникване на усложнения е много по-малък, заяви доц. Киров.

С едно такова малко усилие можем да защитим не само себе си, а и близките си, подчерта той.

За да докаже, че ваксинирането не изисква големи усилия и че е убеден в това, което казва, доц. Киров си постави пред журналисти ваксина срещу грип.

Той все пак препоръча поставянето на ваксината да става от личния лекар, тъй като са възможни алергични реакции, макар и това да се случва изключително рядко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови