Държавата ще плаща повече за трансплантация на стволови клетки

Катя Димитрова 04 юли 2016 в 16:19 4610 0

Снимка Архив

С до 40 000 лв. се увеличават средствата, които държавата дава за възстановяване на разходите за трансплантация на автоложни* стволови клетки. За присаждане на алогенни стволови клетки пък вече ще се поема до 80 000 лв. Това става ясно от проект за изменение на наредбата за възстановяване на разходите по трансплантации, финансирани от Министерството на здравеопазването.

Според последните експертни анализи, настоящият размер, до който се възстановяват разходите за извършване на трансплантация на стволови клетки за лица над 18 години, създава предпоставки част от пациентите да се насочват за операция зад граница при по-добра цена в чуждестранните клиники.

Тези разходи значително повишават стойността на провежданото лечение и пренасочват голям ресурс към лечебни заведения извън страната, опасяват се здравните власти.

Основната цел на новата наредба е да се осигури адекватен на направените разходи механизъм за възстановяване на ползваните средства за дейности по трансплантации в болниците у нас.

Очакваните резултати са да се подобри качеството на трансплантационните дейности у нас като част от комплексното лечение на пациентите с онкохематологични заболявания, при ефективно използване на капацитета на лечебните заведения в страната.

Предприетите промени ще имат положителен ефект и за всички български граждани, които са получили предварително разрешение за възстановяване на разходите за трансгранично здравно обслужване.

Финансовото обезпечаване ще се осигури от бюджета на здравното ведомство, без да се налага допълнителен разход на средства. Причината е, че ще се намали броят на лицата, които ще бъдат финансирани за провеждане на трансплантации в чужбина.

*При алогенната трансплантация, пациентът получава стволови клетки от подходящ донор, със или без родствена връзка. При автоложната, болният получава от собствените си стволови клетки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови