Държавата платила 700 хил. лв. за лекарства, които не били внасяни в страната

Вероника Шербанова 12 ноември 2015 в 18:19 5133 4

Снимка БГНЕС

Държавата плащала за лекарства, за които се оказало, че изобщо не са внасяни в България. 

Това заяви здравният министър Петър Москов по време на заседанието на парламентарната здравна комисия, която обсъди днес на първо четене бюджетите за 2016 г. на Министерството на здравеопазването и на Здравната каса. 

Несъответствието било установено, когато министерството поискало от фармацевтичните компании, на които държавата е плащала за медикаменти през годината, да направят отстъпки от цените. 

Две от компаниите обаче обявили, че изобщо не са внасяли лекарства в България. Оказва се обаче, че такива лекарства са изписвани и държавата е заплатила за тях, като сумите са от порядъка на 700 000 лева, подчерта Москов. 

Той посочи, че Здравната каса вече е започнала проверка за това кои болници са заплащали лекарствата. 

По време на комисията депутатите отправиха редица критики към проектите за бюджетите на здравното ведомство и на НЗОК за следващата година. 

Най-много критики бяха отправени към бюджета на Касата, като депутатите от ДПС и БСП обявиха категорично, че няма да го подкрепят. 

От ДПС подчераха, че бюджетът не е добре балансиран, като в него са пропуснати както разходи, така и приходи. 

Виждаме лимити, за които ни казваха, че няма да ги има в бюджета. Бюджетът е внесен без обществено обсъждане и няма обезпечение на здравната реформа. Виждаме, че парите ще се разпределят на териториален принцип, а не по дейности, коментира Тунчер Кърджалиев от ДПС. 

Хасан Адемов пък изрази недоволство за това, че въпреки очакванията, за болнична помощ са заложени близо 50% от разходите в бюджета, а за извънболничната помощ - едва 20%, което противоречи на предварително заявеното от здравното министерство. 

Депутатът от БСП Емил Райнов пък подчерта, че представеният проект за бюджет е почти идентичен с досега представяни и не отразява по никакъв начин реформите в здравеопазването. 

От Патриотичния фронт също отправиха критики по отношение на разпределението на обеми дейности до районните здравни каси. Това създава сериозни предпоставки за корупция, категоричен беше Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. 

Недоволството си от промените, касаещи договарянето на медицинските дейности, изразиха отново съсловните организации. За пореден път те обявиха, че ако бъдат изключени от договарянето на някои от обемите медицински дейности, няма да подпишат рамковия договор. 

Председателя на Надзора на Касата Кирил Ананиев увери, че в Закона за бюджета на НЗОК не е заложено изключването на съсловните организации от определянето на медицинските дейности, а идеята е обемите да бъдат определени заедно с тях. 

Ананиев призова депутатите да приемат предложения проект за бюджет, като подчерта, че предстоят по него да се направят промени, които да са готови до края на март, тъй като новият рамков договор ще влиза в сила от 1 април. 

Бюджетът на Касата все пак беше приет - с 11 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се". 

Бюджетът на министерството пък беше приет с 12 гласа "за", 5 "против" и 1 "въздържал се". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови