Бюджетът на НЗОК с 129 млн. лева повече през 2016 г.

Вероника Шербанова 29 октомври 2015 в 19:24 3410 1

Снимка БГНЕС

Бюджетът на Здравната каса ще бъде със 129 млн. лева в сравнение с тазгодишния. Това съобщи при представянето на проектобюджета за следващата година здравният министър Петър Москов.

Надзорът на Касата поиска увеличение с още 130 млн. лева над заложеното, като обяви, че заложеното увеличение ще бъде предварително похарчено заради дефицита в бюджета за тази година, който ще бъде прехвърлен за догодина.

Москов обаче увери, че очакваният дефицит е много по-малък и ще бъде покрит с други приходи.

Аз съм последният човек, който ще каже да не се увеличава бюджетът на НЗОК, въпросът е какви възможности има за това. Надзорът на НЗОК е съгласен с това увеличение, но иска гаранции, че тези пари няма да бъдат „изядени“. Старите дупки в бюджета няма да се пълнят с тези 129 млн., увери министърът.

Бюджетът на НЗОК за 2016 г. е 3,204 млрд. лева. Надзорът на НЗОК обаче поиска допълнително 130 млн. лева, за да бъдат покрити дефицитът от тази година в размер на 64 млн. лева и 66 млн. лева дългове към здравни фондове за лечение на българи в чужбина.

Според здравния министър обаче данните за разходването на бюджета за тази година показват, че ще има по-малък дефицит към края на годината – около 35 млн. лева, като това по думите му е най-песимистичната прогноза. След като тази сума бъде прехвърлена за следващата година, тя ще може да бъде покрита от допълнителните приходи от мерките, които ще влязат в сила, сред които и договорените отстъпки от лекарствата. Освен това се очаква събраните здравни вноски да са с най-малко 20 млн. лева повече от предвиденото, обясни Москов.

Министърът подчерта, че очаква още облекчения за бюджета на Здравната каса от въвеждането на електронната аборса за лекарства, която се очаква да намали разходите на болниците за лекарства.

Той увери, че намаляване на разходите ще има и заради въвеждането на задължителната здравна карта.

Има около 6000 болнични легла в повече. След въвеждането на здравната карта за около 3000 няма да бъде подписан договор с НЗОК, а останалите 3000 ще бъдат преструктурирани в легла за долекуване.

Здравният министър напусна Тристранката преди края й, за да присъства на заседанието на Надзорния съвет на Касата, на което също се обсъжда бюджета за 2016 г.

Явно Москов е успял да убеди членовете на Надзора, че допълнителните средства в бюджета няма да бъдат изразходвани за покриване на дефицита, тъй като от здравното министерство съобщиха по-късно, че бюджетът е приет с пълно единодушие.

Проектът за бюджет на НЗОК ще бъде внесен в петък за обсъждане от Министерския съвет. След това бюджетът на Касата трябва да бъде гласуван и от Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови