Байрям заминава за трансплантация в Германия

OFFNews 23 февруари 2017 в 15:07 11392 3

Снимка bTV

9-годишният Байрям, който се нуждае от спешна трансплантация, ще замине за Германия, където да бъде извършена операцията. Това съобщи бабата на момчето пред bTV.

Байрям трябваше да замине за лечение на 20 февруари, като бабата на момчето трябваше да му стане донор. 

Фондът за лечение на деца в чужбина одобри заявлението на семейството му за финансиране на лечението в Германия. От Министерството на здравеопазването обаче не одобриха т.нар. формуляр S2, който гарантира, че държавата ще плати средствата за лечението в чужбина, като решението е взето от зам.-министър Атанас Кундурджиев.

От здравното министерство насочиха момчето за консултация и трансплантация в Правителствена болница въпреки възраженията на семейството и въпреки липсата на голям опит с извършване на трансплантации на деца. 

Байрям все пак беше прегледан от директора на болницата и национален консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов, назначени му бяха изследвания и беше съставен съвет на лекарите в болницата, който трябваше да реши дали момчето може да бъде оперирано там.

След повече от четири часа консилиум от болницата все пак са решили, че детето трябва да замине за лечение в Германия. 

Все още не се знае кога ще се случи това, но семейството е получило уверение, че пътуването ще стане в най-скоро време заради тежкото състояние на детето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови