"Атакуват здравната реформа в съда, за да може някои да печелят"

OFFNews 19 ноември 2015 в 19:26 2613 2

Здравната карта, разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен, възможността Здравната каса да избира с коя болница да сключва договор са атакувани в Конституционния съд, защото нечий бизнес страда от тези промени. Това заяви здравният министър Петър Москов. 

Да дадеш в Конституционния съд възможността НЗОК да избира с кого да сключи договор, където ни лекуват най-добре, при най-добри, условия, най-комплексно и най-пълноценно, според мен не е добре за пациентите. За кой е добре не знам, коментира Москов. 

Другото нещо, което се атакува в Конституционния съд – здравната карта, ще доведе до това, че излишните от гледна точка на всякакви европейски норми ще бъдат премахнати или преобразувани в легла за продължаващо лечение, посочи Москов.

Защо се атакува в Конституционния съд това – защото нечий бизнес план ще бъде нарушен, защото нечии печалби ще бъдат намалени. Печелят собственици или скрити собственици на лечебни заведения, печелят хора, които стоят зад начина, по който се сключваха досега разговорите с фармацевтичната индустрия, и общо взето печели този, който иска да държи в подчинение, категоричен е министър Москов.

На базата на досегашните разчети около 6000 легла са над нормата, като 3000 от тях ще бъдат превърнати в легла за продължаващо лечение. 

По отношение на клиничните пътеки в основния и допълнителния пакет все още се нанасят промени. С последната промяна се въвежда нова клинична пътека - за продължаващо лечение. 

Това ще облекчи болниците, които досега за да получат пари по някои клинични пътеки, бяха принудени да задържат пациенти в лечебното заведение, дори и да няма необходимост за това. Новата клинична пътека ще е свързана с определени заболявания - след тежка хирургическа интервенция, след неврологични заболявания, ще бъде изпълнявана в определени лечебни заведения, където има физиотерапия. С новата клинична пътека след като пациентът е стабилизиран, той може да бъде долекуван 10, 15 или 20 дни, ако това е нужно, обясни здравният министър. 

По отношение на разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен Москов уточни, че няма да има разделение конкретно на заболявания, а по-скоро на състояние - остротата на заболяването и необходимостта от бързо лечение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!