35% от родителите се страхуват от ваксините

OFFNews 09 февруари 2016 в 13:12 3628 7

Напълно съм спокоен за предстоящия вот на недоверие. Министерството на здравеопазването може да даде ясен отчет за всяко свое действие. 

Това заяви министър Петър Москов, който участва във форум, посветен на обществените нагласи за ваксините, организиран от Института за стратегии и анализи в партньорство с Националната пациентска организация. 

За критиките към Националната здравна карта Москов коментира, че опити за изготвянето на такава карта се правят през последните 15 години, а тези, които я критикуват, нападат и свои идеи. 

Вчера д-р Илко Семерджиев, бивш шеф на здравната каса и на здравеопазването, заяви във фейсбук, че Петър Москов ограничава чрез задължителната здравна карта броя на възможните прегледи за един работен ден до 12 пациента. Причината е, че си е позволил да нормира работния ден на лекаря до детайли - 30 мин. на пациент, но до 6 часа общо, което прави максимум 12 прегледа. Остананалите 2 часа Москов разпорежда да се работи с документация. Да заповядаш лекар да се занимава с документация означава да похабиш висококвалифициран лекарски труд за секретарска работа. Вярно е, че така ограничава размера на заплащането в извънболничния сектор, но опашките пред лекарските кабинети ще станат колосални, а листите на чакащите ще се извият за месеци напред, обясни още Семерджиев. 

90% от българските родители одобряват задължителния характер на имунизационния календар, но 35% от тях се притесняват, че ваксините биха могли да навредят, сочат данните от проучване, огласено на форума днес. Москов обясни, че в целия ЕС има недостиг на ваксини и това води до тежки нарушения в имунизационните календари, но бг министерството е успяло да поднови забавените реимунизации.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови