13 животоподдържащи лекарства за епилепсия липсват у нас

Епилептиците у нас са близо 75 000 души

Катя Димитрова 09 юни 2016 в 11:23 6938 0

Снимка Архив

Общо 13 медикамента за лечение и поддържане на пациенти с епилепсия липсват от българските аптеки. Причината – липса на национална политика, която да осигури всички необходими за тази група пациенти молекули.

За проблема съобщи пред OFFNews председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева.

Масово в страната не се намират животоподдържащи лекарства за животозастрашаващи пристъпи, припадъци, за епилептични енцефалопатии в детската възраст, за някои възрастово-зависими синдроми, за абсансни епилепсии, миоклонични абсанси и миоклонични пристъпи, за някои терапевтично-резистентни епилепсии, протичащи с генерализирани тонично-клонични припадъци и за спешно лечение и профилактика на фебрилни припадъци.

Повечето от тях дори не присъстват в Позитивния списък с медикаментите, които Националната здравноосигурителна каса заплаща. Така семействата на пациентите изнемогват или заради липсата на медикаментите изобщо, или заради тяхната висока цена. В някои случаи лечението на човек с епилепсия възлиза на 400-500 лв. месечно.

Събева посочва, че страната ни не предлага изгодна възможност на фармацевтичните компанни да предлагат такива препарати на толкова малък пазар. Останалите фирми внасят лекарства, но те се изчерпват максимално бързо от аптеките. Има и лекарства, при които отчетите на компаниите и на аптеките свидетелстват за достатъчна наличност, но те все пак не се намират. Това кара родителите да подоризат реекспорт към чужди пазари и ги тласка да търсят необходимите медикаменти зад граница или пък да ги купуват „на черно“.

Другият вариант е да се приемат някои от генеричните препарати, които невинаги дават желания ефект. Пациентите, от своя страна, не смеят да рискуват със заместители, тъй като някои от страничните ефекти могат да бъдат изключително опасни за живота.

Според председателя на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия решението е да се създаде специален фонд, който да се грижи за доставката и наличието на животоподдържащите лекарства. Идеята е заявявана пред здравните власти неведнъж, но досега инициативата не е приета.

По думите на Веска Събева управляващите неглижират проблема на епилептиците, въпреки че става дума за голяма група хора. От заболяването страдат близо 75 хиляди души, като 30 хиляди от тях са деца.

Друг проблем остава липсата на специализирани заведения, които да осигуряват подходяща за пациентите терапия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови