Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Завишени такси на Босфора гонят круизните кораби от Черно море

OFFNews - Бургас 27 август 2015 в 10:21 10255 3

Снимка OFFNews

Emerald Princess в Бургас

Едва днес хвърли котва на Морска гара – Бургас първият пасажерски кораб за сезона. За сравнение, през 2014 г., това се случи на 5 май. До края на сезона, в Бургас се очаква да спрат още 5 кораба, а през 2014 бяха общо 27 г.

Две са причините за този спад, отчита изпълнителния директор на „Пристанище Бургас“ Диян Димов. Основната е кримската криза. Посещенията на кораби в Черно море трябва да обхващат минимум 4 пристанища, сред които Бургас, Констанца, Одеса, Ялта, Сочи, Батуми. Заради несигурната обстановка обаче, остават възможностите само за българските портове, Констанца и Батуми. Другата причина за отлива в Черно море е въведената висока такса за преминаване през Босфора с маневрени влекачи, казва Димов:

От януари, тази година, 150 00 долара е преминаването в двете посоки с ескорт от влекачи. Досега таксите не бяха толкова високи. Завишаването й възпира круизните оператори. Подготвили сме писмо, заедно със Сочи и Одеса, до Асоциацията на круизните пристанища, да разберем от турските власти каква е причината. Това означава, че към всеки билет трябва да се добави 100 – 150 долара или евро. Таксата до миналата година бе в пъти по-ниска“, каза Диян Димов.

Ще се работи в посока намаляване на таксата, защото и турските пристанища Трабзон и Самсун са потърпевши, каза Диян Димов.
Иначе, днешният кораб „Emerald Princess“ не е най-големият, влизал в бургаското пристанище, но е с най-много пътници. Той е с 3 080 пасажери, 1200 души екипаж, плавателния съд е дълъг 290 м., 36 м е широк, с 15 палуби. Идва от Истанбул, а след днешния тур в България продължава за Констанца.

Туроператорите казват, че Старият град на Несебър е най-предпочитаната дестинация за туристите, които имат един ден да обиколят най-близките точки, след като слязят на брега. Освен това посещават Созопол, Варна, Поморие, както и близките села, където се запознават с нашия фолклор и бит. Днешните туристи са от почти цял свят – Австралия, Европа, Северна Америка. Повечето не знаеха нищо за България, а някои казаха, че отиват във “Vargas”, комбинирайки Бургас и Варна. Не такава е ситуацията с поляка Юлиос, който идва на пътешествие със съпругата си Данка, е толкова чест гост на страната ни, че казва с лек акцент на български:

Говори малко, разбира всичко

Споделя, че България е фантастична страна и поляците я обичат много, защото я чувстват близка.

Следващият кораб ще бъде в Бургас на 22 септември. Вече са договорени първите посещения за 2016 г. Догодина, сезонът ще бъде открит на 6 април с Коста Нео Романтика, с над 2000 пътници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!