Велека и Шабла залети от мръсотия, депутат иска още защитени плажове (снимки)

OFFNews 11 август 2016 в 15:55 30721 1

плаж Велека

Снимка Фейсбук

От две седмици плажът на Шабла е залят от мръсотия и когато течението се обърне, морето донася километрична слуз от отпадъци и мъртви делфинчета по посока от фара на Шабла на север.

Плажът Велека край Синеморец – също потъна в боклуци. Морето ги изхвърля на брега.

Граждани са сезирали Министерство на туризма, откъдето обаче казват, че боклукът на Шабла не е техен проблем, макар че по-късно изпращат екип там за проверка.

Заради зачестилите граждански сигнали за мръсотията и презастрояването и паркирането по дивите плажове на страната, депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов е внесъл в парламента питане към министъра на туризма Николина Ангелкова.

В питането си той към министъра Славов иска да знае дали има намерение да се включат и други плажове сред защитените - като Иракли, Корал и Карадере. Такива според Петър Славов са Бутамята, Липите и много други край Шабла.

„Включването им към категорията на плажовете за природосъобразен туризъм, при които не се допуска отдаване под наем/концесиониране и развиване на търговска дейност ще защити и тези последни кътчета природа от набезите на недобросъветни лица, които навлизат с колите си върху тях, включително, унищожавайки дюни, или пък замърсявайки ги безогледно.

Допълнително, включвайки и тези плажове в категорията за притодосъобразен туризъм ще позволи подръжката, водноспасителната и др. необходими дейности да се финансират от държавата с предвидените за това средства.

В момента местните общини трудно могат да заделят достатъчно финансиране за тези дейности и се разчита до голяма степен на доброволчески труд.“, е въпросът към Ангелкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

1

66

15.08 2016 в 21:59

Дон, Днепър, Буг от СССР
и Дунав от Европа
се вливат в Черно море.
Имайте го предвид преди да се топнете на плажа ;D