Туроператори очакват 100 млн. лв. загуба при блокада на границата по Великден

OFFNews 22 април 2016 в 13:15 6698 4

Снимка БГНЕС

Около 100 млн. лева ще са загубите за българските туроператори при блокада на границата с Гърция по Великден, каквато планират българските превозвачи в отговор на гръцките блокади през февруари. 

Стреляйки по гръцките фермери по този начин, удрят по българския туризъм, обявиха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. 

Те посочиха, че над 100 000 души ще предприемат организирани пътувания до Гърция по празниците - около 50 000 за Великден и още толкова за Гергьовден. Има и много българи, които ще пътуват без услугите на туроператор или по друга причина, така броя на засегнатите ще надхвърли 150 000 души, посочиха от Асоциацията. 

В същото време около 50 000 гърци се очаква да пристигнат в България по празниците и така българските хотелиери също ще пострадат от блокадата.

Почасово спиране на границата не е решение и това, че ще се пропускат автомобили, няма да разреши проблема, защото само за час да се затвори границата, след това се получава голямо чакане, категорични са туроператорите. 

По думите им вече се отчита намаление на записвания на българи за все още останалите места за празниците, както и анулирани групи на гръцки туроператори към България. 

Остава една седмица до пътуванията, а пътуванията са вече предплатени. Не очакваме никой да върне тези пари, допълниха туроператорите. 

Аргументите на колегите от транспортния бранш са разбираеми за нас, ние самите бяхме потърпевши от събитията през зимата, подкрепяме аргументите им, но сме против формата на изразяване на протеста, посочиха от Асоциацията на туроператорите и допълниха, че затварянето на граници е беззаконие. 

От Асоциацията поискаха намесата на Министерствата на туризма, на външните работи и на транспорта, както и на премиера Бойко Борисов за това да не се допуска блокада на границата с Гърция. 

Вместо да затварят границата, по-добре от утре да спрат да внасят в България селскостопанска продукция от Гърция, докато не се подпише споразумение с гръцките фермери за това да не затварят повече границата, предложиха оттам. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12584

4

сдг

22.04 2016 в 15:39

Къде бяха туроператорите когато българските транспортни фирми бедстваха?

12535

3

Praschove

22.04 2016 в 14:05

Ами както каза един умен човек "Братя за бога не купувайте". Или сме солидарни Българи и гоним нашата кауза или сме мижитурки и се оправдаваме с другите.

Избора е ваш, превозвачите го казаха още февруари ако някой мърльо не го е чул щото е искал да му мине номера.

Ако има "Бойкова" държава да беше направила нещо, а не да се оправдава. Превозвачите са прави.

Това е истината.

10564

2

ultra-73

22.04 2016 в 13:49

Написах го и вчера, ще го повторя и днес: по-глупаво, необосновано и непремерено във време и място, решение за тази блокада, просто не можеше да се измисли! Кой тъпанар го взе не знам, но ефектът не само, че ще е нулев /разбирай "наказанието" за гръцките фермери/, а дори точно обратното - ще загубят основно българските туристи, които вече са ПРЕДПЛАТИЛИ резервациите си, както и българските хотелиери, които ще се лишат от доста приходи, а в това време византийските хотелиери ще излязат на двойна печалба - веднъж прибрали нашите парички и дваж отгоре, защото ще си преотдадат овакантените стаи на други туристи от Европа!

12162

1

Питанка

22.04 2016 в 13:48

"Около 100 млн. лева ще са загубите за българските туроператори"
Това означава ли, че печалбата им ще е 100 млн. ако няма блокада?