София – най-евтината дестинация за американските туристи

ОFFNews 10 януари 2012 в 18:25 1922 0

Забележителностите в София са сред най-евтините в Европа. Снимка: Сергей Антонов
Забележителностите в София са сред най-евтините в Европа. Снимка: Сергей Антонов

София е най-евтината европейска дестинация за американските туристи през 2012 г, гласи проучване на портала Price of Travel.

Българската столица оглавява класацията от 40-те най-евтини града в Европа, като според проучването едно денонощие тук излиза на туриста 36.04 лева ($23.71), ако чужденецът се възползва от най-ниските възможни цени.

В тази сума влизат пари за нощувка в хостел (според портала – добър), както и закуска - 13.34 лева, 2 лева за транспорт, 13.20 лева за ядене през останалата част от деня, пиене и забавления – 4.50 лева и 3 лева за забележителности. С малко по-скъп от нашенската столицата е полският град Краков, където едно денонощие коства на американския турист $23.83 . На трето място е унгарската столица Будапеща, струваща $30.05 в най-евтиния случай за американеца, а след нея е друг полски град – столицата Варшава, където според портала човек може да мине с $31.52. Топ 5 се затваря от Букурещ, Румъния, където туристите могат да прекрат денонощие срещу $31.79. Цената е формирана при няколко базови критерия: Една нощувка в най-евтиния хостел с добро местоположение и добри отзиви; две возения с градски транспорт; една платена известна забележителност дневно; три хранения дневно; три евтини местни бири или вина, влизащи в категорията „забавление“, като не-пиячите може да заменят бирата и виното с десерт или кафе в местно заведение. Ето какво пише Price of Travel за София извън границите на класацията: „София не е сред най-очевидните дестинации в Европа, но вече започва да се забелязва от хората, които искат да добият представа за пост-Съветския живот и интересната история на града. Друга причина за посещение е фактът, че София е един от най-евтините градове в Европа. Повечето от основните атракции в града са или безплатни или съвсем евтини, така че след пристигането си можете да извлечете доста спомени срещу малко пари. Хотелите в София са добре оценени в сравнение с европейските стандарти, макар и да трябва да е ясно, че някои от местата в долния край на ценовия диапазон може да ви напомни на съветското минало. Транспортът също е доста евтин, включително и с таксита, макар общественият градски транспорт да е достатъчен за повечето хора. Храната и напитките в София определено са по-евтини в сравнение с европейските стандарти, но цените им са доста по-ниски дори и поставени до други градове в бившата Източна Европа.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови