Руските туристи с 30% повече, очакваме добър сезон

OFFNews 13 април 2016 в 14:55 5426 6

"Целта ни е да превърнем страната в целогодишна туристическа дестинация, да посрещаме голям брой туристи, които да запълват всичките ни курорти и да посещават вътрешността на страната. Това е нашата основна цел като министерство", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ.

По думите на Ангелкова стъпките в тази насока са направени с поставяне на фокуса върху културно-историческия, спа и балнеотуризма. Като добър пример за изграждане на правилна стратегия за привличане на посетители министър Ангелкова посочи Хърватия, където този процес е отнел десетилетие. 

Според нея прогнозите за летния туристически сезон са обнадеждаващи. Наблюдава се 30% ръст на записани полети до летищата в Бургас и Варна, основен индикатор за очакваната натовареност. 

Що се отнася до спада на руски туристи през 2015 г., Ангелкова коментира, че ранните записвания при туроператорите са се повишили с 30%, а планираните чартъри - с 83%. Този успех тя отдава на положените от министерството, общините и бранша усилия за промотиране на станата ни в Русия. 

Министърът потвърди, че подготовката на Черноморието върви нормално и се работи, за да могат досега неохраняваните плажове да станат привлекателни за концесионери. 

На въпрос дали е възможно наскоро публикуваните кадри с незаконни арести на бежанци да имат негативен ефект върху имиджа на България Ангелкова отговори, че не изключва подобна реакция.

За избора на туристическо лого на страната тя обяви, че в организирания заедно със Съюза на художниците и Националната художествена академия конкурс са включени 170 предложения. В момента тече първият етап. След гласуване на професионално жури отсетите кандидатури ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови