През 2016 г.: Чуждите туристи повече от населението на България

OFFNews 28 ноември 2016 в 18:22 23260 3

Снимка БГНЕС

България е посрещнала през 2016 г. повече туристи отколкото населението на страната. Това прогнозира министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова, цитирана от ведомството. 

Все още не са известни окончателните цифри, но според данните към края на октомври за първите десет месеца на годината страната ни е посетена от близо 7,5 млн. чужди туристи - с 1 млн. души повече от същия период на миналата година и повече от цялата 2014 г., отбеляза Ангелкова. 

За това е допринесло определянето на туризма за приоритетен отрасъл от страна на правителството и съответно отделянето на ведомството като самостоятелно, подчерта министърът в оставка. 

"Туризмът расте с устойчиви темпове през последните десетилетия и се превърна в третата по големина индустрия в света след търговията с горива и с химически продукти", заяви председателят на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай.

По думите му през 2015 г. в света са регистрирани 1.2 млрд. туристи, пресичащи границите, което е с 4.2% повече от 2014 г. като шеста година поред ръстът е над 4 на сто.

Преките приходи на глобалния туризъм са над 1.5 трлн. щатски долара, а заедно с непреките - 5 трлн., сочат данните на организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови