Мобилните оператори ще могат да дават до часове информация за изчезнал в планината

OFFNews 30 ноември 2016 в 09:50 21063 1

Мобилните оператори ще могат да дават данни за изгубен в планината човек до 2 часа след подаването на сигнала за него - това гласуваха депутатите, като приеха промени в Закона за защита при бедствия.

Сега операторите имат право да реагират само при тежки престъпления, като установят клетката, в която се намира даден мобилен телефон.

Вносителят на проекта Цветан Цветанов от ГЕРБ обясни, че с този законопроект ще се създадат по-добри условия за спасяване на бедстващи хора в планината, особено сега когато започва зимният сезон. 

А законопроектът предвижда да до 2 часа при подаване на сигнал от Планинската спасителна служба или бедстващо лице да може ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ да направи съответната процедура и да предостави информация, която да бъде предоставена веднага и на ПСС.

Промяната беше предизвикана от смъртта на програмиста Мирослав Късовски, който загина преди месец в планината. След трагичния инцидент приятели на Мирослав и представители на Планинската спасителна служба успяха да се срещнат с депутати, да им разкажат какви трудности са срещнали при издирването и защо, както и да предложат законодателни промени.

Мирослав Късовски изчезна на 26 октомври 2016 г. Информацията от мобилните оператори беше предоставена на спасителите едва на 31 октомври 2016 г. и то след намеса на медиите и в момент, когато Бойко Борисов даде разрешение да се намеси армията в издирването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови