МВР: Пропускателните пунктове в „Слънчев бряг“ няма да пречат на туристите

OFFNews - Бургас 21 юни 2016 в 19:21 13313 3

Снимка Булфото

Ще има по-засилено полицейско присъствие в "Слънчев бряг", но то няма да засегне туристите. Това заяви началникът на областната дирекция на полицията в Бургас Калоян Калоянов. 

От 1 юли се очаква да заработят контролно – пропускателните пунктове. Те ще са седем или осем на брой, уточнява Калоянов.

Мерките не са насочени към туристите и няма да ограничат техния достъп до „Слънчев бряг“, категоричен е началникът на областната дирекция на полицията в Бургас Калоян Калоянов. 

„Целта на тези пунктове ще е да бъдат проверявани лица, които отговарят на някакъв рисков профил. Автомобили, които също отговарят на някакъв рисков профил. Тези лица и тези автомобили ще бъдат проверявани от полицейски служители, с оглед, евентуално, проверка за съпричастност към извършване на престъпление. Тук не става дума за тотална проверка на всеки турист или на всеки преминаващ автомобил. Вторият момент е, че тези пунктове ще бъдат разположени на определени от нас места, които, след анализ, сме определили като рискови“, пояснява Калоянов.

Така ще се ограничи достъпът до комплекса, основно в източната му част, на хора, които отиват да извършват престъпления или нарушения на обществения ред, добавя шефът на бургаската полиция. От МВР уточняват, че пунктовете ще се местят при нужда, а и контролът няма да е само на тях. Отчитат, че след заработването на координационния център, който да се бори с престъпността в курорта, има намаляване на криминалните посегателства. След масирани проверки са установени много нарушения на закона – работа без касов апарат, стоки без документ за произход. Конфискувани са около 170 литра алкохол с неясен произход. Намерено е и едно скимиращо устройство, като поставилите го, са заловени.

Преди дни главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че се надява да се достигне договорка със "Слънчев бряг" за затваряне на комплекса и въвеждане на пропускателен режим, а думите му изправиха на нокти хотелиери в най-големия летен курорт у нас. 

Приветстваме по-засиленото полицейско присъствие, но не затваряне на комплекса, категоричен е Веселин Налбантов, заместник – председател на Съюза на собствениците в курорта.

„Аз искам моят „Слънчев бряг“ да бъде като Лондон, а не като Кербала. Да, приветстваме полицията в „Слънчев бряг“, но не по начин, по който да плашим туристите“, казва Налбантов.

Той поясни, че с най-голямата браншова организация в курорта никой не е водил разговори и че акционерното дружество, което трябва да администрира комплекса не може да ги представлява.

Мярката с КПП не е нова, казва Георги Николчев, хотелиер и председател на Асоциацията на собствениците в туризма. Преди години, от МВР ни казваха, че няма средства и хора за това, добавя Николчев.

Искахме да се въведе, за да може да имат туристите една много по-голяма сигурност от хората, които влизат вътре в комплекса. Това, че ще направят един малко по-сериозен контрол, според мен, е много добре, защото се направиха доста поразии в годините. И то – вътре в комплекса. Една свободия, която не би трябвало да е така. Ако няма закони, ако няма ред – туризмът не може да се развива“, смята Николчев.

Относно действията на различни институции (полиция, НАП, Митница) на територията на комплекса, Георги Николчев пояснява, че е редно държавата да осъществява такъв контрол. Но добавя, че е редно същата държава да работи в посока решаване на дългогодишни проблеми в „Слънчев бряг“ – инфраструктурата, незаконните обекти и много други, които се трупат години наред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews