Кабинетът прие нова тарифа за таксите в туризма

OFFNews 14 декември 2016 в 15:15 21589 0

Министерският съвет прие нова тарифа за таксите, които се събират при представяне на административни услуги по Закона за туризма. Целта на документа е да приведе действащите към момента такси в съответствие с методите за тяхното изчисление съгласно Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и разходването им, както и да намали административната тежест на бизнеса и гражданите.

При подготовката на новата тарифа е направен детайлен анализ на разходите, пряко свързани с категоризиране и сертификация на туристически обекти, по извършване и проверка на място, разглеждане и обработка на документи, издаване на удостоверения, поддържане на регистри и други. Тарифата представя минималните нива на таксите, които ще са необходими за покриване на преките и косвени разходи, свързани с издръжка на дейностите по закона. Проектът предполага увеличение на някои от таксите и на намаляване на други, които надвишават преките разходи, свързани с дейностите по тях. Предложените размери са приведени в съответствие с методите на изчисление съгласно Методиката за определяне на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и разходването им.

Според новия проект разглеждането на заявление за регистрация на туроператорска и на туроператорска агентска дейност ще се таксува по 500 лв. За вписване в Регистъра на туроператорите туристически агенти и издаването на удостоверение на регистрация ще се заплаща такса в размер на 3500 лв., съответно 1800 лв. За категоризиране на места за настаняване клас А ще се събират такси от 500 лв. до 5000 лв. в зависимост от броя на стаите им, а за местата за настаняване клас Б – от 200 лв. до 4000 лв.

За категоризиране на заведения за хранене и развлечения сумите са от 150 лв. до 2000 лв. според броя на местата за сядане. При балнеолечебни, спа, уелнес и таласотерапевтични центрове ще се събират 500 лв. за разглеждане на заявление за сертифициране, а вписването им в националния туристически център и издаване на сертификат – 1000 лв.

Правоспособните екскурзоводи, планински водачи и ски учители ще се вписват в специализирани регистри срещу такса в размер на 125 лв.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови