Ангелкова иска ръст на руските туристи у нас през лято 2017 г.

OFFNews 11 януари 2017 в 17:01 17374 1

България и Русия ще работят заедно за ръст на руските туристи у нас и през лято 2017 година.

За това се договориха министърът на туризма Николина Ангелкова и ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов.

През изминалото лято страната ни отчита 40% ръст на руските туристи. Около 28% от тях са в местата за настаняване с над 10 легла и около 12% - ръст в собствени жилища. На тази база бе договорено да се работи за постигане отново на тези нива за лято 2017 г.

В края на февруари или началото на март ще бъде организирана съвместна кръгла маса по въпросите на туризма между България и Русия. На нея ще присъстват представители на бранша и местните власти от двете страни.

Сафонов допълни, че за да се запази темпото на работа, ще се надява на приемственост от българска страна. Сред важните мерки, които трябва да бъдат продължени, са насърчаване на детския туризъм и детските лагери, културно-историческия туризъм, балнео и СПА туризма, да се разработят конкретни маршрути за руските туристи и др.

Олег Сафонов подчерта, че това е първа среща за него с чуждестранен министър за 2017 г. именно защото отчита добрата и последователна работа в сферата на туризма през изминалите години.

„Руските туристи са сред основните пазари за българския туризъм и резултатите, които отчитаме през 2016 г., се усещат от целия сектор“, каза министър Ангелкова.

Тя подчерта, че признанието за най-добро направление за семейна почивка на руските туристи, което бе връчено от National Geographic Traveler на българското Министерство на туризма, е висока оценка за целия сектор, която трябва да бъде защитена и през новата година.

Двамата обсъдиха и условията за пътуване между двете страни. Според ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия трябва да се запазят облекченията в процедурите за издаване на визи на руските туристи и да се продължи работа за разширяването им.

„Бих искал да отбележа, че правителството на България предприе всички мерки за осигуряване на безопасността на нашите граждани при пътуванията им из вашата страна. На България гледаме като на приятелска и безопасна страна и приветстваме увеличението на потока на руските туристи в нея“, каза Олег Сафонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови