Ангелкова: 2016 г. ще е най-силната за туризма ни

OFFNews 16 август 2016 в 10:45 29958 3

Снимка БГНЕС

Министърът на туризма Николина Ангелкова.

3,1 млн. туристи са почивали у нас през първото полугодие у нас. Това представлява ръст от 15% спрямо миналата година и това е най-силният резултат на сектора след демократичните промени в България. Това отчете министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR. 

"Надявам се с тези темпове да вървим и до края на годината, за да можем да отчетем и най-успешната година в българския туризъм", коментира тя.

Ангелкова отбеляза и че заради струпването на неприятни събития в международен план има пренасочване на туристическите дестинации. Затова тя очаквала да има отлив на български туристи от курортите на Турция.

За юни има повишение на туристи с 28%, което е рекордно спрямо същия месец на предходните години. Приходите от нощувки също нарастват, посочи министърът на туризма.

"Към момента има най-голям ръст от германските туристи. За първото полугодие той е около 40%, а само за юни е 65%. В абсолютна стойност са на първо място. От Полша имаме ръст от 100% за първото полугодие, а за юни - 177%. Румъния продължава да бъде един от най-устойчивите ни пазари и ръстът за тях през юни беше 44%. Върнахме си и руските туристи. Великобритания също е в топ 10", изреди Ангелкова.

Според нея фокусът в работата на ведомството й в бъдеще ще са културно-историческият туризъм, балнео и спа туризмът, екотуризмът, вино и гурме ваканциите, защото само така страната ни можела да стане целогодишна дестинация.

В момента 70% от приходите в бранша идват от морските ни курорти през лятото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12048

3

ЧБ

16.08 2016 в 14:08

Верно!? Сигурно госпожата включва и напливът туристи от Близкия изток, които явно са дошли на разходка, а не по икономически и военни причини.