За две години ВСС разду щата с 50%

Сегашната сграда вече им е тясна, търсят нова

Юлиан Христов 04 юни 2015 в 13:06 2520 3

Администрацията на ВСС набъбнала с 50%, търси се нова сграда

С близо 50% се е увеличила администрацията на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това става ясно от справка, изготвена по искане на OFFNews

Към 1 октомври 2012 година общият брой на щатовете, в това число и незаетите, е бил 98. Сега тази бройка е 144. От тях реално заетите са 122, а незаетите - 33. Посочените бройки не включват дирекцията за вътрешен одит, която действа по Закона за вътрешния одит в публичния сектор (ЗВОПС). Дейността на вътрешния одит е регламентирана в правилника за дейността на ВСС в отделни текстове, извън тези, отнасящи се за общата администрация и той е подчинен пряко на ВСС, докато общата администрация - на главния секретар на ВСС. 

Щатовете в Дирекция "Вътрешен одит" при предходния състав на ВСС и сега остават непроменени - 11, като реално заетите от тях за 8. 

Освен че в отделните дирекции има разкрити нови щатни бройки, в администрацията на настоящия ВСС има и цели новоразкрити звена.

Такъв е отдел "Европейски и международни проекти и програми", в който има разкрити три щата. Към момента обаче този отдел се състои от един човек, останалите два щата остават незаети. 

Разкрити са и две нови дирекции - "Атестиране на магистрати" и "Дисциплинарна дейност". Там разкритите щатове са съответно 15 (с 14 реално заети) и 7 (с реално заети 4). 

Звеното с най-много новоразкрити щатове е Дирекция "Информационни системи", към която е прехвърлена и дейността по съдебната статистика. От 4 щатни бройки преди, сега вече има разкрити 13, от които заетите са 9. 

Стенографският сектор се е увеличил с един щат. Преди там са работили трима служители, сега са четирима. В правната дирекция от 10 щата сега има 11, от които незаетите са два. С четири щатни бройки и двама служители повече е пораснала и дирекцията за бюджет и финанси, а десетте щатни бройки в Дирекция "Съдебни кадри, конкурси на магистрати и съдебна статистика" са се увеличили на 12, при условие, че от дирекцията отпада частта със съдебната статистика. 

Дирекция "Организационно-административна дейност" е увеличила щатовете с един  - от 42 на 43, като реално заетите са 39. С две щатни бройки се е увеличила дирекцията за връзки с обществеността, която съвместява и дейностите по протокол, а дирекцията за международна дейност има един щат и служител в повече.  

По информация на OFFNews от няколко месеца между Министерството на правосъдието и ВСС върви диалог за търсене на нова сграда на Съвета. Още през април е проведено заседание на междуведомствена комисия, по искане на ВСС. Тогава е поставен въпросът за ревизия на стопанисваните от министерството сгради и възможността за преместването на администрацията. Единият от обсъжданите варианти е бил ВСС да заеме сградата на Административния съд в София град, а съдът да заеме освободените помещения от Районния съд, който се настани в нова сграда. 

Това предложение вече е било обсъдено и на събрание на съдиите от административния съд, които категорично били против подобно преместване. Аргументите им са, че съдът е изключително натоварен и преместването му в сграда с по-малко работна площ само ще влоши работата му. Не на последно място те посочили и факта, че старата сграда на Районния съд в София не отговаря на европейските норми. 

Към момента комуникацията по този въпрос не е прекратена, като е спрягана и идеята за преместване на ВСС в сградата на Националния институт на правосъдието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!