Владимира Янева призна, че може да е сбъркала за "Червей", но не и умишлено

OFFNews 09 ноември 2016 в 15:46 3453 0

Владимира Янева призна, че може да е сбъркала за

Снимка БГНЕС

Бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева за пръв път присъства лично на делото "Червей", което започна днес в Софийския апелативен съд (САС). Преди началото на заседанието тя каза, че идва, за да може да даде обяснения, а отсъствието си от заседанията на първата инстанция обясни с притеснението от ситуацията, в която била поставена след обвиненията. "Това е последният процесуален момент, в който аз мога да изляза и да се защитя. Каквото и да ми коства това като мотивация да го направя", каза още Янева, цитирана от "Правен свят" и БГНЕС.

В обясненията си пред съда тя логично се концентрира основно в разяснения по единственото обвинение, по което беше призната за виновна и осъдена условно на година затвор. Става дума за разрешеното продължение на прилагане на СРС със 120 дни над допустимото по закон. Днес бившата шефка на СГС каза, че не е разполагала с информацията, от която да провери дали сроковете са спазени.

Според обвинението Янева е извършила продължавано престъпление, като на 12 септември 2013 г., 12 ноември 2013 г., 28 януари 2014 г. и 25 март 2014 г., два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на СРС в нарушение на закона. В обвинителния акт се казва, че разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" без тя да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Пред САС Янева обясни, че предимно тя се е занимавала с разрешаването на СРС и много по-рядко заместниците ѝ. При това положение всички искания за деня били събирани от служителя по сигурността и той ги докладвал около обяд, като нейно задължение е да се произнесе веднага. Тя разказа, че във всички случаи, за да направи преценка за разрешаване или отказ, е ползвала информация от справка на службите, в която за всяко СРС се описват срокове, в които вече е било експлоатирано; дали става дума за ново искане или за продължаване и т.н.

В конкретния случай, когато е давала разрешението за продължаване на използване на СРС от март 2014 г., тя каза, че в справката, която е получила, нямало отбелязване за януари и така нямала точна информация за срока, в който СРС са били експлоатирани до онзи момент.

"Мартенският доклад сочи за септемврийските и ноемврийски разрешения, но не сочи за януарското. Възможно е да е имало пропуски в нашата работа. Грешката ми обаче в никакъв случай не е била умишлено извършено престъпление", каза Янева.

След обясненията ѝ съдът беше решил да приключи делото и да започнат пледоариите, но адвокат Трендафил Трендафилов поиска това да стане в следващо заседание, за да може да подготви защитата след направените обяснения. След кратко съвещание съдебният състав прецени, че трябва да уважи искането и насрочи делото за 7 декември.

След заседанието адвокат Людмил Рангелов, който защитава другия подсъдим – бившия шеф на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, коментира, че няма притеснения след обясненията на Янева. Тъй като тя каза, че не е получила нужната информация от справките към исканията за СРС, Рангелов добави, че тези справки не са документи, за които може да се търси отговорност за съставянето им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови