Венета Райкова осъдена от Юксел Кадриев, искат апартамента й, сметките й запорирани

OFFNews 09 декември 2016 в 16:40 29100 5

Водещата Венета Райкова е получила покана за доброволно изпълнение, с която е уведомена, че е наложен запор върху банковите й сметки и е наложена възбрана върху единствения апартамент, в който живее със семейството си.

Това написа тя във Фейсбук, като обяснява, че това е вследствие на спечелено дело на втора инстанция срещу нея от Юксел Кадриев – водещ на новините на БТВ.

На първа инстанция тя е била оправдана, но на втора - осъдена, предстои обжалване пред трета инстанция.

Делото е заради това, че в предаването „Горещо“, която тя водеше, преди пет години й е гостувала бившата жена на Юксел, която е разказала за проблемите си с него.

"Недоволен от чутото, Юксел заведе дело не срещу жена си, не срещу продуцента на предаването и не срещу Нова телевизия излъчила предаването, а срещу мен", обяснява Венета Райкова.

"Това, което сега ме шокира, е как за един месец съдия Нели Куцкова взе коренно противоположно решение на това на първа инстанция, без събрани нови доказателства. Нормално ли е преценката на един съдия да бъде коренно различна от другия съдия с едни и същи доказателства, при положение, че законът е един и същ?!

Дали с това решение на съда не се ограничава свободата на словото в българските медии? И какво ще последва оттук-нататък за другите водещи, които просто ще задават въпроси на гостите си? Интересно ми е също да видя дали сега гилдията, която винаги дава вид на обединена, ще ме подкрепи, или ще ме оставят сама да се боря срещу медийния гигант?", пише Райкова.

Тя казва, че до момента никой не е застанал зад гърба й – нито Нова телевизия, нито продуцентите на „Горещо“.

"Абсурдната държава, в която живеем...", обобщава водещата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13350

5

torbalancho

11.12 2016 в 11:31

я си махни ръката, да видим пликчетата

12021

3

bls

09.12 2016 в 18:04

http://194.12.227.30/bcap/ac/webdata.nsf/f71324247a383d2fc22570f2002cd1cb/413e9d602f166109c225806f002d86ee?OpenDocument - това е линк на решението. Напълно адекватно според мен. На кратко двата основни извода на съда - Съдът констатира два вида неправомерно поведение от страна на водещата В. Р. – Г.:
Първо – изнасяне на невярна информация, която е могло да бъде проверена – както по отношение на личните контакти на майката с детето, така и относно образованието на К.

Второ – накърняване на правото на личен живот на ищеца. Това е извършено чрез задаване на навеждащи въпроси, внушаващи хомосексуална ориентация. В случая не може да се изисква от журналиста такъв вид информация да бъде проверявана. Публичното й оповестяване обаче би било оправдано само в случай, че е в обществен интерес. Не се установява по делото, какъв би бил общественият интерес – така, както е дефиниран в професионалния стандарт, от изнасяне на подобни данни.

Осъдена е да плати 15 000 лв + разноски -около 2600