Върховният съд нареди ръчно броене в секцията с фалшиви протоколи от избори 2015

OFFNews 05 май 2016 в 17:26 5136 4

Върховният административен съд нареди ръчно преброяване на бюлетините от изборите през 2015 г. в секцията с фалшиви протоколи (№115) във Варна. За решението съобщи Движение 21. Две от касационните жалби са от партията на Татяна Дончева.

Решението на ВАС е от 25 април и е окончателно. То отменя решение на съдия Елена Янакиева от Административен съд - Варна, взето на 3 декември 2015 г. ВАС връща делото за ново разглеждане в административния съд, но от друг състав.

В съдебното дело тогава самата съдийка признава, че и 6-те подписа под 2 изборни протокола са фалшиви – не са на членовете на избирателната комисия. Но приема протоколите за действителни. Че подписите в протоколите са фалшиви е доказано със съдебно-графологична експертиза. Според съдийката обаче фалшифициран протокол не е причина да се касират изборите, а въпросът кой е фалшифицирал протоколите е "ирелевантен".

В мотивите си съдия Янакиева пише: "Действително, полагането на подписи не от членовете на комисията е равнозначно на липса на подписи. Чл. 441, ал. 5 от ИК се основава на решението, регламентирано от законодателя, че липсата на подпис на член на комисията не прави протокола недействителен."

Срещу това решение са подадени са 9 касационни жалби - сред тях са на Движение 21, на АБВ, на БСП, на местни коалиции. Те заявяват, че неправилно и незаконосъобразно съдът е приел, че не са установени нарушения на изборната процедура, които безспорно да са променили изборния резултат, и се позовават на приетата по делото графологична експертиза на двата протокола. Категорични са, че са налице данни за документно престъпление и искат връщане на делото за разглеждане от друг състав, позовавайки се и на допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, изразяващи се в недопускане на доказателства и доказателствени искания.

Общинската избирателна комисия във Варна оспорва жалбите и пледира за оставяне в сила на обжалваното съдебно решение.

Представителят на Върховната административна прокуратура дава заключение за неоснователност на жалбите, защото "съдебното решение не е необосновано и неправилно поради нарушаване на материалния закон и не е допуснато съществено нарушение на съдопроизводствените правила при постановяването му".

Според участващия по делото прокурор правилно съдът не е извършил повторно преброяване на бюлетините и обосновано е приел, че не е налице невярно отразяване на изборните резултати в протоколите на СИК, тъй като при проведения съдебен контрол не са установени допуснати съществени нарушения на изборния процес, които да имат за последица недействителност на избора.

Върховният административен съд обаче дава ход на делото и отсъжда връщане на делото за разглеждане от нов състав. 

Първото заседание на новия състав по делото е на 9 май. То ще започне с ръчно преброяване на бюлетините.

Съдът задължава Общинската избирателна комисия да предостави оригиналните протоколи и бюлетини от СИК №115. В залата са призовани и всичките 9 членове на тази избирателна секция, както и всички 51 жалбоподатели - физически и юридически лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

27.05 2016 в 19:02

Едно не може да му се отрече на българското правораздаване - умее да изкарва решения в подходящи моменти. Даже ако се налага да почака.

Примерно за проблем в някакви избори - малко преди следващите.

12015

3

hi hi

10.05 2016 в 12:10

Ма и фалшиви протоколи ли има!? Не това не може да бъде!

12015

2

hi hi

10.05 2016 в 12:10

Ма и фалшиви протоколи ли има!? Не това не може да бъде!
 
X

Подкастът на OFFNews