ВСС ще проверява магистратите с депозити в КТБ

OFFNews 11 февруари 2016 в 14:02 2685 3

ВСС ще проверява магистратите с депозити в КТБ

Снимка БГНЕС, архив

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет започва проверка на магистратите с депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи председателят на комисията Ясен Тодоров. За целите на проверката ще бъде изискан актуален списък от синдиците на КТБ.

По-рано днес стана ясно, че списъкът с партии, които са имали влогове във фалиралата банка, е променен.

След получаване на точния списък Етичната комисия ще пише до Сметната палата, за да изиска информация за изисканото имотно състояние на магистратите от списъка, след което, ако се установи разминаване или недекларирани доходи, ще се решава за образуване на дисциплинарни производства, съобщава БНР.

Очакванията са проверката да продължи един месец, но тя ще обхване само действащите магистрати. Тодоров отказа да коментира размера на влоговете в КТБ на колегите си Васил Петров и Румен Георгиев, както и какъв е приемливият магистратски доход на съдия или прокурор с голям стаж. Той не се съгласи с политическите твърдения, че КТБ се е оказала банка на съдебната власт, както и с тези, които оповестиха, че появата на списъка с магистратските депозити точно сега е пореден опит да се подмени настоящия състав на ВСС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!