ВСС погва съдии заради "заговор" срещу членове на Съвета

OFFNews 10 декември 2015 в 19:02 4960 3

ВСС погва съдии заради

Снимка БГНЕС, архив

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Етичната комисия ще извършат проверки на председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Софийския районен съд (СРС), Районния съд в Пазарджик и на съдии в тези съдилища заради съмнения за заговор.

Причината са четири дела от частен характер за обида, които са заведени по тъжба на Румяна Ченалова срещу двама членове на Съвета – Галя Георгиева и Димитър Узунов, съобщава "Правен свят". Кадровиците не били уведомени за делата, което предизвика безпокойството им, че става въпрос за саботиране на дисциплинарните дела, които от своя страна ВСС образува срещу Ченалова. Сред организаторите на саботажа беше посочен и заместник-министърът на правосъдието в оставка Петко Петков, съобщава "Съдебни репортажи".

Пред колегите си Галя Георгиева обяснила, че едва в петък разбрала за делата срещу нея и Узунов, които били заведени на 22 юни. В същото време, тя и колегата ѝ Узунов участвали в различни действия по дисциплинарното производство срещу Ченалова, освен това гласували в подкрепа на нейното уволнение. Според Георгиева, заведените дела ще бъдет използвани във Върховния административен съд (ВАС), където Ченалова може да обжалва наказанията, наложени ѝ от ВСС.

„Като член на съвета съм длъжна да ви уведомя за тези факти. Този колективен орган изпада в смешна ситуация да бъде въртян на пръста от един магистрат с дисциплинарни производства и да стане смешен с процесуалните доводи, които очевидно ще бъдат използвани пред ВАС. Тук става реч за авторитета на ВСС“, мотивира се Георгиева. 

Междувременно тъжбите на Ченалова минали през Софийския районен съд, където имало отвод на съдия. Оттам те отишли във Върховния касационен съд, който изпратил по компетентност едната в Пазарджишкия районен съд. На 22 ноември там било проведено едно заседание, за което обаче Георгиева не била уведомена. Причината е, че два пъти била търсена на служебния ѝ адрес и не била открита. "Виждате, че съм тук. Всеки ден съм на работа и не се укривам от правосъдието", каза Георгиева, цитирана от "Правен свят".

Тя мотивира и съмненията си защо смята Петко Петков за част от заговора.

"Задавам си въпроса защо процесуалният представител на министъра на правосъдието Петко Петков в един глас с Румяна Ченалова упорито ме отвеждаше? И само веднъж Даниела Костова? Там бяха посочени други основания за моя отвод. Задавам си въпроса случайно ли са образувани тези дела и случайно ли вие, уважаеми колеги, не знаете за тези образувани дела от Ченалова, които касаят четири факта от дисциплинарното производство, които са в предложението на петима членове на Висшия съдебен съвет? Кой минира производството по уволнението на Ченалова? Защо ВСС не знае и защо всичко това се случва, когато на мен упорито ми се прави отвод от представителя на министъра на правосъдието Петко Петков в един глас с привлеченото лице?"

Тя се усъмни дали и председателите на посочените съдилища не са знаели за делата, за което поиска проверка.

Колегата ѝ Калин Калпакчиев се усъмни във връзките, които прави Галя Георгиева, защото по думите му излагането на няколко факта и посочване на връзка между тях без доказателства са произволни твърдения. Той добави, че ВСС минава границата на допустимото поведение, защото не може да прави проверки дали делата са разпределяни правилно, дали се решават както трябва или не.

ВСС вече образува дисциплинарно производство срещу председателя на Софийския районен съд Методи Лалов заради забавени съдебни актове, докато той бил още редови съдия. Председателят на ВКС Лозан Панов пък е един от хората, който защити правосъдния министър Христо Иванов и дори поиска от президента независима проверка на изтеклите разговори между Владиира Янева и Ченалова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!