ВСС отхвърли Нели Куцкова за шеф на САС след инструкция от премиера

OFFNews 17 декември 2015 в 11:37 5110 11

Висшият съдебен съвет отхвърли кандидатурата на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд.

8 от присъствалите 23-ма членове гласуваха "за", 11 - "против", 4 - "въздържал се".

Преди дни премиерът Бойко Борисов се намеси индиректно, с коментар, в избора:

"Не ми се вижда сериозно определени съдии, които са били политици или са кандидатствали за политически постове да се правят на обективни", заяви той в предаването ”Годината” по Дарик радио. Нели Куцкова беше кандидат за вицепрезидент в двойка с Петър Стоянов.

Именно около тезата на премиера се обединиха коментарите в Съвета преди избора. Дебатът се въртеше около това може ли магистрат, който е участвал в изпълнителната власт (зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянаски, бел. ред.), може да бъде кандидат за ръководен пост.

Подобна теза днес опита да защити и шефът на етичната комисия към Съвета и един от героите в разговорите между „двете каки“ Ясен Тодоров. Според него изборът на Куцкова би задълбочил разделението между съдии и прокурори, което се наблюдава в момента.

Съдия Куцкова е дългогодишен член на Съюза на съдиите в България и доскоро беше единственият съдия, който открито коментираше недъзите на съдебната система и политическия натиск.

Веднъж ВСС отказа да я избере, което беше повод тя да атакува решението на Съвета в съда. По-късно то беше отменено. И днес, както и първия път, ВСС отказа да мотивира отказа за избор на Куцкова. 

"Ще преценя дали ще обжалвам, очевидно съм нежелана за мнозинството от този Висш съдебен съвет", каза пред журналисти съдия Нели Куцкова след гласуването на ВСС. "Не знам дали е достатъчно отговорно спрямо съда да обжалвам, защото това ще проточи още повече процедурата", обясни тя.

Повече от година и половина Софийският апелативен съд си няма председател, след като Веселин Пенгезов беше отстранен заради разследване срещу него. Към момента изпълняващ функциите на председател е съдия Стефан Грозев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!